Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta pe 19 iulie cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „O vară rock’n’roll/ Leto”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful „Amza Pellea”. Tema principală a acestei ediţii este libertatea. De-a lungul a zece zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecţii cinematografice, 8 concerte rock’n’blues’n’jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură şi 12 concerte de muzică veche, care vor avea loc în mai multe spaţii din Râşnov, Codlea şi Crizbav.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 20 iulie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, şi de cosmonautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării.

Panelul „50 de ani de la aselenizare - Tehnologie, Politică, Propagandă” va începe la ora 17:00 şi va fi găzduit de noul spaţiu FFIR amenajat în curtea Şcolii Gimnaziale „Peter Thal” Râşnov.

Împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO va fi marcată printr-o dezbatere care va avea loc pe 24 iulie, de la ora 14:30, la care vor participa, printre alţii, ataşatul militar al Ambasadei SUA în România, colonelul Scott A. Weston, şi şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu. 

Treizeci de ani de la căderea comunismului în Estul Europei vor fi marcaţi prin panelurile „Decembrie '89”, la care va participa directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, actorul Ion Caramitru, şi care va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11:00, şi „Libertate recâştigată – Libertăţi pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, şi care se va desfăşura în după-amiaza zile de 25 iulie, începând cu ora 17:00.

Competiţia FFIR 2019 propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franţa, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina şi România care îşi vor disputa premiul juriului de profesionişti condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului format din liceeni braşoveni şi cel al publicului.

Prefaţată de reprezentaţia spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timişorene de teatru independent Auăleu, dezbaterea „We don’t need no education?/!” din 21 iulie, ora 16.00, îi va avea invitaţi pe rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, pe rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen-Gabriel Pirtea.

Actriţa Oana Pellea va susţine o conferinţă despre libertate în Grădina Cetăţii Râşnov, în seara de 25 iulie, de la ora 20:00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale FFIR 2019, când va participa la concertul „Broken Musicke” din Biserica Evanghelică din Râşnov şi la dezbaterea „Cinema şi libertate” şi va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni de Q&A prilejuite de proiecţiile filmelor „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi „Apus/ Sunset”.

Alexandru Andrieş va susţine, în seara zilei de 21 iulie, în Grădina Cetăţii Râşnov, un concert, în timp ce, o seară mai târziu, Ada Milea şi Sir Vali Blues Răcilă vor prezenta „Experiment de Blues cu Alcool”, un spectacol-concert pornind de la poemele lui Ion Mureşan.

Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2019 va găzdui şi o Şcoala de Vară la care vor participa 72 de studenţi şi 23 de liceeni din România şi Republica Moldova.

Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râşnov, în parteneriat cu FFIR 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea şi de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanţi vor prezenta, pe scena din Grădina Cetăţii, în ultima seară a Festivalului de Film şi Istorii, un spectacol de teatru şi muzică în premieră absolută.

Biletele pentru accesul la dezbateri şi la concertele din Grădina Cetăţii Râşnov pot fi achiziţionate online, de pe site-ul eventbook.ro, şi de la faţa locului. Accesul la toate proiecţiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice şi celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.