Festivalul de Film de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic de profil din lume, debutează miercuri, cu o ediţie eclectică, aşteptată cu mare interes de cinefilii din lumea întreagă, care vor avea la dispoziţie în acest an aproximativ 4.000 de locuri de cazare pe Croazetă, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bulevardul Croisette este, începând de miercuri, unul dintre cele mai frecventate locuri de starurile marelui ecran. Cu toate astea, cinefilii cunoscători şi cei aflaţi în vacanţă, îşi fac planuri în privinţa celui mai convenabil mod de a călători spre celebrul festival. Astfel, în oraş sunt disponibile 4.000 de locuri de cazare, dublu faţă de anul trecut, preţurile ajungând în perioada Festivalului de Film de la Cannes la peste 800 de euro de persoană, iar o călătorie cu trenul pe ruta Paris - Cannes, nu costă mai puţin de 100 de euro. 

În privinţa transportului, va fi dificil de achiziţionat bilete de tren la un preţ mai mic de 100 de euro, pe ruta Paris-Cannes. Pentru cei care pleacă în zori sau, din contră, seara, preţurile scad la începutul şi la finalul zilei. Celor care vor să călătorească cu maşini cu remorcă, compania BlaBlaCar le oferă rute mai puţin costisitoare, între 35 şi 50 de euro. 

HomeToGo notează că ”spaţiile de cazare pe Coasta de Azur rămân scumpe, contează mai puţin destinaţia aleasă”. Fără să fie o surpriză, preţurile la cazări urcă în timpul festivalului: de la 700 de euro într-o săptămână din aprilie, ele pot să ajungă la 872 de euro în prima săptămână a festivalului şi până la 950 de euro în a doua săptămână, marcând o creştere de cel puţin 25%. 

Cinefilii sunt sfătuiţi de specialiştii în turism să îşi facă rezervări în localităţile aflate la câţiva kilometri de Cannes. Este o stratagemă ce permite reducerea considerabilă a facturii de cazare.

HomeToGo îi sfătuieşte pe fani să rezerve în afara oraşului filmului, la câţiva kilometri mai departe, la Mougins sau în Antibes. Preţurile acolo sunt ”mai blânde” şi, ori cu trenul, ori cu autobuzul regional, acestea permit fanilor să ajungă uşor la festivităţi. 

O altă posibilitate este călătoria de la Nisa, unde preţurile sunt mult mai rezonabile. Totuşi, pentru cei care nu au răbdare să parcurgă 35 de kilometri până pe bulevardul Croisette, serviciul de taximetrie Uber a lansat de miercuri a doua ediţie UberCOPTER. Acesta operează prin Azur Hélicoptère, călătorii pot să ajungă cu elicopterul la Cannes. Un drum costă 160 de euro de persoană. 

Pe Croazetă, locurile de cazare administrate de particularii din reţeaua Airbnb, dar şi numeroase ambarcaţiuni, au fost deja rezervate. În timpul festivalului, aceştia dublează oferta: 4.000 de locuri de cazare sunt disponibile în oraş, de două ori mai multe ca anul trecut. Acest fapt permite limitarea creşterii tarifelor, pentru că există mai puţin de 10 euro decalaj între preţul cel mai mic al unei camere în timpul festivalului şi preţul uneia în restul anului. 

Este posibil ca turiştii să găsească apartamente între 80 şi 120 de euro pe noapte, un tarif permisibil pentru această perioadă, preţul mediu fiind în jur de 410 de euro. 

România participă anul acesta în festival cu cinci producţii cinematografice.  

Astfel, Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller. Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, va fi proiectat miercuri, în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes. 

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.