Atunci când The Beatles s-a destrămat, în urmă cu peste 50 de ani, legendarul grup i-a întristat pe fani. Dar cu ajutorul inteligenţei artificiale, apetitul lor pentru muzică este satisfăcut parţial. „Reunindu-i” din nou pe cei patru artişti, sau chiar reluând cele mai recente compoziţii ale lui Paul McCartney cu vocea sa din tinereţe, aceste creaţii evidenţiază progresele tehnologice recente, ridicând în acelaşi timp o serie de întrebări de natură etică şi juridică, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

"Sunt în lacrimi! Este magnific!", a scris un ascultător pe YouTube, sub videoclipul single-ului lui Paul McCartney, "New" (2013), care a fost modificat de fani folosind inteligenţa artificială (AI). Vocea lui este întinerită, iar piesa conţine o parte cântată de colegul său John Lennon.

La fel de impresionantă, o versiune a lui „Grow Old With Me”, una dintre ultimele melodii scrise de John Lennon, lansată după asasinarea sa şi recreată de un pasionat de inteligenţă artificială care se numeşte „Dae Lims”.

Cu o calitate audio şi vocală îmbunătăţite care evocă perioada de glorie a trupei din Liverpool, cel mai emoţionant moment al melodiei este atunci când cântă şi Paul McCartney.

„Când aud asta, înnebunesc. Încep să plâng", a spus youtuberul Steve Onotera, cu milioane de abonaţi, sau "SamuraiGuitarist" online. 

După ce grupul s-a despărţit, fanii au fost lipsiţi de un „sfârşit fericit”, spune el. „Aşa că atunci când îi vezi reuniţi artificial, dar convingător, datorită inteligenţei artificiale, este foarte emoţionant”.

Melodia „Heart on a Sleeve”, care îi reuneşte pe artiştii Drake şi The Weeknd, a strâns milioane de clicuri pe TikTok şi pe alte platforme.

Tehnologia folosită analizează şi surprinde nuanţele unei voci. Probabil că aceşti creatori cântă ei înşişi versurile, înainte de a aplica o „clonă” vocii dorite, cum ar fi un filtru unei fotografii.

A ajunge acolo nu este uşor şi necesită oameni care ştiu să folosească AI, cu cunoştinţe reale de software muzical, potrivit lui Zohaib Ahmed, CEO al Resemble AI, o companie din Toronto specializată în acest domeniu.

„Cred că există încă doar o parte foarte mică a populaţiei care poate accesa aceste instrumente”, spune el. Trebuie să „citiţi, să aveţi computerul potrivit şi să puneţi totul împreună”.

Compania sa este una dintre cele care oferă o platformă care poate fi distribuită pe scară largă în industria divertismentului - inclusiv un documentar Netflix despre care se presupune că a „redat” vocea regretatului Andy Warhol.

Pentru Patricia Alessandrini, compozitoare şi profesor la Stanford, numărul tot mai mare de melodii generate de inteligenţă artificială reprezintă maturizarea unei tehnologii care a crescut exponenţial - deşi a rămas destul de îndepărtată de publicul mainstream în ultimul deceniu.

„Este un bun exemplu a ceea ce AI face foarte bine, care are orice legătură cu asemănarea”, a spus ea pentru AFP. Dar „nu există cu adevărat un risc ca aceasta să înlocuiască bogata istorie a artei şi culturii create de oameni”.

Pentru industria muzicală, implicaţiile sunt enorme. Tehnologia care le permite oamenilor să-şi transforme cu uşurinţă vocea în cea a cântăreţului lor preferaţi, probabil, nu va întârzia să apară.

Dacă artiştii „sunt plătiţi pentru o licenţă a vocii lor, atunci toată lumea este fericită”, crede Steve Onotera. Dar cum rămâne cu cei care au murit de mult?". 

Problema drepturilor de autor este centrală.

În cazul „Heart on a Sleeve”, grupul Universal a scos cântecul de pe platformele de streaming - fără a împiedica să apară din nou online ici şi colo.

Potrivit lui Marc Ostrow, avocat specializat în aceste probleme, muzica generată de AI este o „zonă gri”.

Drepturile pot fi revendicate atât de artişti, cât şi de casele de discuri. Dar creatorii de conţinut care folosesc inteligenţa artificială pot revendica conceptul legal de „utilizare corectă”, un fel de clauză de excepţie.

Curtea Supremă a SUA a decis luna trecută că un fotograf, a cărui poză cu muzicianul Prince care a fost folosită de pictorul Andy Warhol, ar fi trebuit să primească drepturi de autor. În cele din urmă, „cred că standardele vor fi stabilite de industrie în mod deliberat (...) sau vor ajunge în instanţă”, a spus Marc Ostrow de la AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.