Festivalul Filmului European 2023 debutează la Timişoara, pe 9 mai, de Ziua Europei, care va fi marcată printr-o gală specială în cadrul căreia va fi proiectat filmul „Bones and All” de Luca Guadagnino. Evenimentul se desfăşoară în perioada 9-12 mai, la Cinema Victoria, anunţă ICR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Drama „Bones and All”, cu Timothée Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance, André Holland, Chloë Sevigny, Jessica Harper, David Gordon Green în rolurile principale, a fost premiată cu Leul de Argint pentru Cel mai bun regizor şi Premiul Marcello Mastroianni pentru Cea mai bună tânără actriţă (Taylor Russell) la Festivalul de la Veneţia 2022, Premiul Las Vegas Film Critics Society Awards pentru Cel mai bun scenariu adaptat. 

Prima dragoste îi găseşte pe Maren, o tânără care învaţă cum să supravieţuiască la marginea societăţii, şi pe Lee, un rătăcitor singuratic, în timp ce pornesc împreună într-o odisee de o mie de mile care îi poartă pe drumurile secundare, pasajele ascunse şi capcanele Americii lui Ronald Reagan, încercând să-şi găsească propriul loc într-o lume plină de pericole şi lipsită de toleranţă.

„Fără îndoială, cel mai potrivit loc pentru a lansa anul acesta Festivalul Filmului European şi a marca astfel Ziua Europei este Timişoara - Capitala Europeană a Culturii. De aceea, vă invit la ediţia timişoreană a Festivalului, să ne bucurăm împreună de a şaptea artă şi de acest oraş profund multicultural, în care acum peste trei decenii s-a semnat noul act de identitate democratică a României şi în care arta este indisolubil legată de valorile europene", a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

În afară de Timişoara, a 27-a ediţie a Festivalului Filmului European 2023 se va desfăşura şi la Oraviţa (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), Bucureşti (Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), între 15-23 mai, Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai 2023, Botoşani (Cinema Unirea), între 18-21 mai şi Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai 2023.

„Nu lipsesc din programul nostru din acest an nici filme care se privesc cu zâmbetul pe buze şi cu inima uşoară, road movie-ul Omul cu răspunsurile / The Man With the Answers fiind exemplul cel mai bun în acest sens. Iar dacă revedeţi periodic filmele lui Rohmer atunci când vi se face dor de lumea foarte aparte din creaţia lui, trebuie să veniţi să vedeţi Tenéis que venir a verla. Ne aşteaptă cuminte la intersecţia dintre feelgood movie şi crochiu intimist şi va putea fi văzut în seara de joi, 11 mai. De la o junglă urbană uneori neprietenoasă cu abaterea de la normă (cea din Mi vacío y yo), la jungla adevărată din Laos, pe care o privim şi o ascultăm în Samsara a lui Lois Patiño, Festivalul Filmului European ne invită să descoperim Europa şi lumea, pentru a ajunge înapoi la noi înşine", a declarat directorul artistic al FFE, criticul de film Cătălin Olaru.

Referitor la filmul de gală, Cătălin Olaru a adăugat: „Odată cu Bones and all, celebrul regizor italian Luca Guadagnino recuperează starea inclasabilă pe care a descris-o cel mai bine în Io sono l'amore, cel de-al treilea lungmetraj al său. Cu o diferenţă notabilă: tânjirea şi fervoarea se trăiesc, în acest film premiat cu Leul de Argint la Veneţia, în nuanţe de roşu aprins”. 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC Romania, UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene. Partener al ediţiei locale de la Timişoara: Centrul de Proiecte Timişoara.

Program

27.FFE, ediţia Timişoara - Cinema Victoria

Marţi 9 mai

19:00 Gala de deschidere

„Cu tot cu oase”/ „Bones and All” - r: Luca Guadagnino / Italia, S.U.A. / 2022 / 130'

Miercuri 10 mai

18:30 „Omul cu răspunsurile”/ „The Man With the Answers” / „O Anthropos me tis Apantiseis” – r: Stelios Kammitsis / Cipru, Grecia, Italia / 2021 / 80'

20:30 „Golul meu şi cu mine”/ „My Emptiness and I”/ „Mi vacío y yo” – r: Adrián Silvestre / Spania / 2022 / 98' (+18)

Joi 11 mai

18:30 „Trebuie să veniţi s-o vedeţi”/ „You Have to Come and See It”/ „Tenéis que venir a verla” – r: Jonás Trueba / Spania / 2023 / 64'

20:00 „Dragă Thomas”/ „Dear Thomas”/ „Lieber Thomas” – r: Andreas Kleinert / Germania / 2021 / 156' (Q&A cu actriţa Ioana Iacob)

Vineri 12 mai

18:00 „Nepotul”/ „The Grandson”/ „Az unoka” – r: Kristóf Deák / Ungaria / 2022 / 115'

20:30 „Samsara” - r: Lois Patiño / Spania / 2023 / 113'

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.