Cel mai nou film semnat de regizorul Andrei Dăscălescu, ”Planeta Petrila”, a fost inclus în competiţia Festivalului Internaţional de Film Documentar din Amsterdam - IDFA 2016, care se va desfăşura în perioada 16-17 noiembrie în capitala Olandei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Planeta Petrila” a fost inclusă în competiţia ”First Appearance”, secţiune dedicată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea documentar.

Andrei Dăscălescu a mai fost prezent în prestigiosul festival în 2008, când a şi câştigat First Appearance Award pentru pelicula ”Constantin şi Elena”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio aşezare posibilă, cu NIMIC şi NIMENI de NICĂIERI…” este citatul scris pe un zid, la intrarea în oraşul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.

”Planeta Petrila” urmăreşte, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist şi activist, şi cea a minerului-brigadier Cătălin Cenuşă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-şi transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistenţa prin artă, păstrarea identităţii sau alternativa culturală a unui oraş în era post-industrială.

“M-am indrăgostit de Petrila şi am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013”, a spus regizorul Andrei Dăscălescu. ”E un oraş al contrastelor: decrepit, cenuşiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spaţii ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit şi eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran - dar şi la bere - cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obţin un film care să placă, să emoţioneze dar şi să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăţi, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem”, a adăugat Andrei Dăscălescu.

Director de imagine este Andrei Dăscălescu, montajul este semnat de Mircea Olteanu, Ştefan Pârlog şi Andrei Dăscălescu, sunetul a fost realizat de Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu.

”Planeta Petrila” este o producţie Filmlab România, în coproducţie cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român. Producător este Anamaria Antoci, iar coproducători Hanka Kastelicová şi Alina David.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.