Documentarul ”Normal Autistic Film”, realizat de Miroslav Janek, a fost desemnat câştigătorul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, sâmbătă seară, la Cinema Eforie din Bucureşti, de către juriul de liceeni al evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O ultimă proiecţie în cadrul festivalului a filmului câştigător are loc duminică, începând cu ora 20.30, la Cinema Eforie.

”Credem că filmul ales nu se limitează doar la lumea copiilor autişti, ci ni se adresează tuturor. Ce putem învăţa de la ei este să ne preţuim unicitatea. Alegând acest film am ales, de fapt, curajul de a fi cine suntem cu adevărat. Normalitatea fiecăruia se dovedeşte a fi diferită. Prin cadrele şi personajele diverse, filmul arată că nu există o singură realitate, ci doar mai multe interpretări”, au declarat cei cinci liceeni care au alcătuit juriul. 

Regizorul Miroslav Janek, prezent în Bucureşti doar la începutul festivalului, le-a transmis publicului şi juraţilor o înregistrare video în care a mulţumit pentru acest premiu.

Duminică este ultima zi în care filmele One World Romania vor fi proiectate în cele patru cinematografe participante la eveniment: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Ţăranului – Sala Horia Bernea.

De la ora 16.00, la Cinema Union, regizoarea Malin Andresson va prezenta filmul ”Blood Sisters” – povestea emoţionantă a două gemene aparent inseparabile, după o copilărie în care au fost abuzate. Vieţile lor par să se schimbe şi totodată se nasc tot felul de întrebări, când una dintre ele decide să se căsătorească.

La Cinema Elvire Popesco, de la ora 18.00, regizorul Nicolas Humbert va fi prezent pentru proiecţia documentarului ”Wild Plants”. Printr-un colaj de portrete, filmul schiţează contururile unei noi mişcări sociale alcătuite din oameni care, precum plantele sălbatice care se înmulţesc în condiţii neprielnice, creează noi habitaturi şi abandonează confortul facil al unei lumi consumiste pentru a experimenta noi moduri de a fi în lume.

De la ora 18.30, la Cinema Muzeul Ţăranului, producătoarea Annemiek Munneke va fi prezentă la proiecţia filmului său, ”Alice Cares”. Alice este un robot inteligent de numai 60 de centimetri înălţime, dezvoltat de un laborator olandez de cercetare pentru a răspunde nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor. Aflată deocamdată în perioada de testare, Alice părăseşte laboratorul la intervaluri de timp regulate, împreună cu unul dintre designeri, pentru a le ţine companie unor femei în vârstă. 

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania a început la Bucureşti pe 13 martie. Tema ediţiei de anul acesta este frica şi diferitele sale manifestări în societate. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre şi cum putem trece peste ele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.