Diamantul roz gigant "Fortune Pink", foarte rar, a fost vândut marţi, la licitaţie, la Geneva, cu mai mult de 28,3 milioane de euro unui colecţionar privat asiatic, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bijuteria este cel mai mare diamant roz de această calitate vândut vreodată la licitaţie, potrivit Christie's, deţinută de Artémis, holding al familiei franceze Pinault.

A fost montat pe un inel, flancat pe ambele părţi de un mare diamant alb. Cântăreşte 18,18 carate, un număr considerat norocos în Asia unde înseamnă "prosperitate sigură", potrivit Christie’s.

Diamantul roz strălucitor a fost vândut cu 24,5 milioane de franci elveţieni (24,7 milioane de euro), sau 28.436.500 de franci elveţieni (28.640.761 de euro) cu taxe.

Vânzarea, care a durat doar patru minute, a început de la 17 milioane de franci elveţieni şi a implicat trei ofertanţi prin telefon. Câştigătorul a câştigat licitand o ultimă jumătate de milion.

"Cumpărătorul este fericit. Este un vis devenit realitate", a declarat pentru AFP angajatul Christie's care a preluat oferta câştigătoare la telefon, păstrând în acelaşi timp anonimatul noului proprietar.

"A fost achiziţionat de un client privat din Asia”, a declarat reporterilor Rahul Kadakia, director internaţional pentru bijuterii la Christie's. "Este un grup foarte exclusivist de clienţi care cumpără la acest nivel. Sunt foarte fericit că merge într-o nouă familie care se va bucura de el, care îl va purta şi sper că le va aduce noroc". 

Diamantul a fost expus la Geneva, apoi la New York, Shanghai (China), Taiwan şi Singapore în octombrie, înainte de a reveni în Elveţia. Acesta a fost estimat între 25 şi 35 de milioane de dolari.

Diamantele roz sunt foarte rare şi mai puţin de 10% dintre ele cântăresc mai mult de o cincime de carat. Sunt cele mai solicitate pe piaţa mondială.

Vineri, "Williamson Pink Star", un diamant roz de 11,15 carate, s-a vândut cu 453,2 milioane de dolari Hong Kong (57,3 milioane de euro), stabilind un preţ record de licitaţie pe carat pentru un diamant sau o piatră preţioasă.

Este, de asemenea, al doilea cel mai mare preţ plătit vreodată la licitaţie pentru o bijuterie.

Recordul mondial pentru un diamant roz a fost stabilit în 2017, când o piatră numită "CTF Pink Star" a fost vândută la Hong Kong pentru 71,2 milioane de dolari (70,8 milioane de euro).

Vânzarea de marţi a 71 de loturi de bijuterii a adus aproape 56,6 milioane de franci elveţieni (57 milioane de euro). Alte cinci loturi de diamante au costat peste un milion de franci elveţieni.

Sotheby's Luxury Week din Geneva este, de asemenea, în desfăşurare. Unul dintre cele opt diamante albastre rare din Colecţia Albastră Excepţională De Beers, cântărind 5,53 carate şi estimat între 11 şi 15 milioane de franci elveţieni, va fi prezentat acolo miercuri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.