Contrabasistul jazz Gary Peacock, care a cântat şi înregistrat cu muzicieni ca Albert Ayler, Bill Evans, Tony Williams, Marc Copland şi Keith Jarrett, a murit la vârsta de 85 de ani, informează Pitchfork.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut în Idaho, în 1935, Gary Peacock şi-a început cariera muzicală ca baterist şi pianist, apoi a ales basul în timp ce cânta într-un ansamblu jazz în armată, în Germania. După ce a fost lăsat la vatră, s-a mutat în Los Angeles şi a început să susţină concerte la finalul anilor 1950 alături de Art Pepper şi Bud Shank, muzicieni jazz de pe Coasta de Est, înainte de a ajunge la New York în anii 1960.

La începutul deceniului, Peacock a început un parteneriat creativ cu pianistul canadian Paul Bley. Pe parcursul anilor 1960, el a cântat live cu Miles Davis şi pe albume ca „Trio 64” al lui Bill Evans şi „Spiritual Unity” al lui Albert Aylers.

Cu acesta din urmă a dezvoltat o prietenie apropiată şi a lucrat în mod regulat şi cu bateristul Paul Motian, pe care l-a cunoscut ca parte a Bill Evans Trio.

Primul album solo al lui Gary Peacock, „Eastward” (1970), a fost înregistrat cu bateristul Hiroshi Murakami şi pianistul Masabumi Kikuchi, în timpul unei şederi în Japonia care a durat până în 1972.

În 1977, Peacock i-a recrutat pe pianistul Keith Jarret şi toboşarul Jack DeJohnette pentru albumul lui „Tales of Another”. Cei trei s-au reunit pentru dublul album al lui Jarrett din 1983, „Standards”. Grupul a lansat mai multe discuri pe parcursul următoarelor două decenii, între care „Changes” (1984), „The Cure” (1990) şi „Tribute” (1991).

Gary Peacock a rămas activ şi solo şi a colaborat în anii 2010 cu pianistul Marc Copland, chitaristul Bill Frisell, saxofonistul Lee Konitz, pianistul Marilyn Crispell şi bateristul Joey Baron pentru diverse proiecte. Ultimul lui album ca lider de trupă a fost „Tangents”, apărut în 2017.

În 2018, ECM a lansat „After the Fall”, album live cu Peacock, Jarrett şi DeJohnette, înregistrare din New Jersey din 1998.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.