Balkanik Festival - Home of World Music, ajuns la ediţia X, se va desfăşura între 8 şi 10 septembrie, la Bucureşti, în Grădina Uranus şi pe strada Uranus, trei zile pline de concerte live, un târg meşteşugăresc amplu, expoziţii, DJ seturi, ateliere, demonstraţii, dezbateri, lângă turnul de apă proiectat de Anghel Saligny, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ediţia aniversară, pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 şi 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franţa), SMADJ Balkan Project (Franţa-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coşkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Pe strada Uranus, vineri de la ora 16:00, sâmbătă şi duminică între orele 12:00 şi 18:00, va exista o scenă de DJ concentraţi pe zona de world music şi nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Keşişian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu şi Irina Popescu.

Grădina Uranus devine, la această ediţie, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstraţii şi ateliere ale unor meşteşuguri vechi – ţesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint şi cupru. Participanţii la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziţii de fotografie, colaje şi ilustraţii. Printre acestea, se numără:

„Poloneze şi românce care au schimbat lumea” – oferită de Institutul Polonez


„Cartooning for Peace” - oferită de Institutul Francez
„Excelenţe italiene. Noua generaţie de ilustratori pentru copii” – oferită de Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură Bucureşti
Expoziţie de fotografie semnată de Andreea Retinschi
„Dadestar Chaveste – poveste lăutărească” – expoziţie de fotografie şi lansare de carte Iulian Ignat
„Armenia, tărâmul dintre munţi” - expoziţie de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan şi Andreea Tănase
„Origini” – expoziţie de colaje semnată de Cristiana Bucureci
Expoziţie colectivă de colaje ale artiştilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae
Art Machine - automat cu lucrări originale iniţiat de gruparea artistică Pastila Roz
Celula de Artă Pop-Up - galerie de artă neconvenţională cu o expoziţie colectivă de artă contemporană
Video mapping pe Turnul de Apă - oferit de Epson România

Grădina Uranus şi Strada Uranus vor găzdui, de asemenea, în cele trei zile de festival, cel mai amplu târg de artizanat tradiţional şi contemporan, douăzeci de zone gastronomice variate dedicate gurmanzilor, cu delicii de la mâncare la ceaun la bunătăţi vegane orientale, bucate din America Latină şi cafea la nisip.

În cadrul ediţiei aniversare, vor avea loc dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităţilor locale, dezbateri despre slow fashion şi slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Printre cei care vor participa la aceste dezbateri se numără la reprezentanţi ai mai multor organizaţii, precum Şcoala de la Buneşti, Pro Patrimonio, Semne cusute, Cosânzeana, Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea”, artişti precum Saşa Liviu Stoianovici (Balkan Taksim),  Alina Uşurelu, Gabriel Durlan, Alexandru Claudiu Maxim şi mulţi alţii.

Cei mici vor avea prilejul de a participa la numeroase activităţi educative şi distractive, ateliere şi de a se bucura de Balkanik Festival, care nu este doar o punte între culturi, ci şi între generaţii.

Ultimele abonamente early bird sunt disponibile pe www.balkanikfestival.ro, la preţul de 90 lei. La epuizarea acestora, abonamentele pentru trei zile vor costa 120 lei. Biletele pe zile vor fi puse în vânzare în săptămâna dinaintea festivalului, la preţul de 50 lei. Copiii sub 9 ani se bucură de intrare liberă în toate zonele festivalului, însoţiţi de adulţi.

Grădina Uranus, care găzduieşte faimosul turn de apă proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucureşti, este unul dintre puţinele spaţii care au supravieţuit din vechiul cartier Uranus, demolat în vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival se întoarce acasă, în această mare grădină din centrul Bucureştiului, un spaţiu magic care a găzduit 7 ediţii până acum.

Balkanik Festival este proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti acasă 2023. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.