Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a anunţat, miercuri, că la Delfinariu s-a născut primul pui de delfin în captivitate şi acest lucru este o premieră pentru ţara noastră. Tatăl acestuia este un delfin din Ucraina, aflat la Delfinariul din Constanţa, iar micul delfin este supravegheat non-stop de specialiştii instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

Directorul CMSN Constanţa, Ionuţ Nache, a făcut anunţul naşterii delfinului, miercuri, într-o conferinţă de presă.

“S-a născut în bazinul nostru primul pui de delfin viabil. Este o premieră în România cu un pui de delfin născut viabil în captivitate. (…) Nu ştim deocamdată sexul, nu putem intra în bazin, mama este foarte protectoare şi nu se poate intra. Timp de o lună de zile nu ne atingem de bazin. Nu au voie decât antrenorii în timpul hrănirii”, a explicat Ionuţ Nache.

La conferinţa de presă a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.

“În momentul când am avut solicitare din partea ucrainenilor ca să salvăm nişte animale şi nişte oameni, nu ne-am gândit nici la reprezentaţii, nici la dezvoltarea unor proiecte ştiinţifice. Pur şi simplu, aceasta a fost gândirea noastră în acele momente, să fim solidari cu nenorocirile din Ucraina, care, din păcate, continuă şi acum. Am avut şi am încredere deplină în oamenii minunaţi, profesionişti de aici, care au pus bazele acestor cercetări ştiinţifice”, a afirmat Mihai Lupu.

Şeful secţie Delfinariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Angelica Curlişcă, a declarat în conferinţa de presă, că puiul de delfin s-a născut pe 8 martie.

“Puiul este un fel de surpriză, de 8 martie pentru tot personalul acestei instituţii. Pentru că în data de  8 martie de dimineaţă am primit vestea că în bazin, pe lângă delfinii pe care îi ştiam, există cineva mic, mic, mic care încearcă să înoate cu mămica lui. Deocamdată, nu vă putem spune ce sex este. Florin (n.r. antrenor al delfinilor) l-a numit Baby pentru că puiul încă învaţă să înoate corect. Ştie el ceva la naştere, dar mămica îl învaţă acum cum să înoate corect.  Învaţă să mănânce, învaţă să se ferească de ceilalţi şi să ştiţi că mămica nu îl lasă să se deplaseze foarte mult de lângă ea. Imediat lasă şi peştele şi se duce şi îl aduce înapoi în zona de protecţie. Nu ni l-a lăsat nici nouă în apropiere ca să-l vedem. Ca să poţi să măsori un delfin, trebuie ori să intri în apă lângă el, ori să îl scoţi pe mal, ceea ce este total interzis în această perioadă. Ca şi la celelalte animale, în carte scrie 30 de zile până când puiul e declarat ok, trăieşte. Noi am făcut anunţul la câteva zile ca să ştie toată lumea de ce era scris revizie pe uşă”, a povestit Angelica Curlişcă.

Ea a adăugat că timp de 30 de zile puiul va fi ţinut departe de alte persoane.

“Treizeci de zile vom încerca să-l ţinem cât mai departe de alte persoane, în afară de cei care trebuie să aibă grijă de el. În funcţie de cum va vrea puiul să se dezvolte, vom vedea şi modul în care îl vom putea prezenta şi publicului larg. Deocamdată, în mod normal, în celelalte delfinarii, cam şase luni de zile, mama cu puiul trebuie să stea liniştită, fără stres. (…) Antrenorii stau 24 de ore din 24 şi medicul veterinar şi muzeograful, toată lumea stă 24 de ore din 24 cu caiete, cu măsurători de respiraţie, cu sesiuni de hrăniri mai scurte, mai lungi astfel încât să dăm posibilitatea ca mămica să se hrănească foarte bine şi să aibă lapte pentru pui. Observăm dacă ceilalţi delfini se împacă bine cu el sau trebuie să le dăm mai multă atenţie. Deocamdată toată lumea se împacă foarte bine şi iubeşte acest pui. Familia s-a mărit cu un membru, dar toată lumea îl adoră”, a mai declarat specialista de la Delfinariu.

Ea a menţionat că tatăl este delfinul din Ucraina, iar legislaţia internaţională precizează că noul născutul aparţine Delfinariului din Constanţa.

“Din Ucraina, noi am salvat trei femele şi un mascul. Se discutase în anii anteriori de inseminare artificială, pentru că nu aveam mascul disponibil. După cum ştiţi, masculul care a fost adus cu ele, din păcate, a avut probleme de sănătate şi a decedat la trei ani după ce a fost adus aici. (…) Este puiul lui Chen Chen. Legislaţia internaţională spune aşa: dacă puiul este născut în captivitate din mama care este în bazinul respectiv, este al celui care are mama. Dacă era una din femelele din Ucraina, puteam întreba dacă sunt dispuse să ni-l lase sau nu, pentru că era femela lor”, a explicat  Angelica Curlişcă.

Ea a mai declarat că după ce se va afla sexul delfinului urmează să i se pună şi un nume.

“Există un catalog internaţional cu puii care s-au născut în captivitate. I se pune nume, de la litera asta încoace, se trece în catalog cine-i mama, cine-i tata, cine-i bunicul, cine-i bunica. Se face tot arborele genealogic. Sunt delfinarii care respectă şi acest lucru, dar dau voie şi publicului să aleagă. Acum vom vedea ce variantă vom agrea. Deocamdată pentru noi este Baby, până când vom vedea dacă e băieţel sau fată”, a mai afirmat Angelica Curlişcă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.