"Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija", o comedie inspirată dintr-un caz real ce spune povestea unei femei ce îşi asumă controlul asupra propriei vieţi după ce i se transmite în mod repetat că nu valorează nimic - va avea premiera în cinematografele din România pe 15 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija/ Gospod postoi, imeto i' e Petrunija/ God Exists, Her Name Is Petrunija” (Macedonia, 2019, R. Teona Strugar Mitevska) este filmul câştigător a două premii la Berlinale 2019, unul dintre cele trei finaliste Lux Prize 2019 şi este inclus în lista EFA Feature Film Selection, filme recomandate pentru nominalizarea la European Film Awards 2019.

Prezentat în avanpremieră la TIFF 2019 şi în cadrul Festivalului Filmului European, filmul s-a bucurat de succes de public.

În Macedonia, de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn în râu şi bărbaţii se întrec să o găsească. Bunăstarea şi prosperitatea sunt garantate celui care o recuperează. Petrunija, o fată simplă dintr-un oraş mic de provincie se scufundă în apă şi reuşeşte să apuce crucea înaintea tuturor celorlalţi. Concurenţii ei devin furioşi, iar implicarea unei femei în ritualul dedicat bărbaţilor stârneşte o mare controversă în comunitate. Însă Petrunija nu renunţă. A câştigat crucea şi nu va renunţa la ea.

"Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija" ilustrează emanciparea şi rolul femeii în societate, dar şi contrazicerea valorilor tradiţionale într-o societate ce evoluează.

"În fiecare an, pe 19 ianuarie, de Bobotează, în Macedonia are loc acest ritual al aruncării crucii în apă. În 2014, în oraşul Stip, o femeie a prins crucea. Actul ei a fost considerat de către oamenii locului drept scandalos. În consecinţă, au încercat să recupereze crucea de la ea, dar ea nu a renunţat. În ziua următoare a dat un interviu postului local, încurajând mai multe femei să sară pentru cruce în viitor. Ea a fost etichetată de către populaţie ca fiind o femeie <nebună>, <deranjată>", spune regizorul Teona Strugar Mitevska.

"Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija" va avea premiera în cinematografele din România pe 15 noiembrie şi este distribuit de Bad Unicorn.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.