Regizorul şi producătorul britanic Paul Turner, nominalizat la Oscar pentru „Hedd Wyn”, a murit la vârsta de 73 de ani, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turner a regizat şapte lungmetraje, pentru televiziune şi marele ecran, însă cel mai cunoscut este „Hedd Wyn” (1992), care a fost nominalizat la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar.

Considerat o importantă influenţă în cinematografia şi televiziunea galeză, directoarea reţelei S4C, Amanda Rees, a transmis că Turner a fost „un bărbat cu viziune şi pasiune pentru tot ce înseamnă Ţara Galilor şi dorinţă de a portretiza asta în film”. 

„Ni-l amintim, în special, pentru «Hedd Wyn» şi pentru că a reuşit să pună Ţara Galilor pe harta lumii spunând o poveste galeză unică, dar cu rezonanţă internaţională”, a adăugat ea. 

Filmul a fost prima producţie galeză care a obţinut o nominalizare la categoria premiilor Oscar numită acum „cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Poetul Ellis Humphrey Evans, cunoscut ca Hedd Wyn, a fost ucis în prima zi a bătăliei de la Passchendaele în 1917.

Turner, care a trăit în Cardiff, s-a născut în Cornwall şi a învăţat limba galeză în timp ce lucra pentru BBC în anii 1980. El a murit pe 1 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.