Cineastul francez Claude Lelouch, cunoscut pentru că a realizat în 1966 filmul "Un bărbat şi o femeie", va fi invitatul de onoare al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 18 şi 19 octombrie, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul îi va dedica o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate trei dintre lungmetrajele sale. 

Lelouch a început să fie pasionat de cinema atunci când, copil fiind, se ascundea în sălile de cinema, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1957, pe când era cameraman de ştiri, a fost trimis la Moscova ca să filmeze clandestin instantanee din viaţa URSS. În timpul acelui reportaj, Lelouch a ajuns, din întâmplare, la studiourile Mosfilm, la turnajul filmului care i-a stârnit pofta să devină regizor: "Zboară cocorii" al lui Mihail Kalatozov. În 1960, a filmat cu societatea sa de producţie Les Films 13, primul lungmetraj, "Le propre de l’homme", un eşec total.

În 1966, "Un homme et une femme" îi aducea Palme d’Or, trofeul suprem la Cannes. Au urmat două premii Oscar (pentru "cel mai bun film străin" şi pentru "cel mai bun scenariu") şi alte zeci de recompense internaţionale. Filmul îi are în distribuţie pe Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh, Valérie Lagrange.

Lelouch a realizat de atunci mai bine de 50 de filme încununate cu premii importante pe toate continentele. 

Festivalul care l-a lansat, cel de la Cannes, i-a ales pentru selecţia oficială "L’aventure, c’est l’aventure "(1972), "Les uns et les autres" (1981), "Roman de gare" (2007) şi "Les plus belles années d’une vie" (2019). 

"Les plus belles années d’une vie" a făcut parte din Selecţia oficială (în afara competiţiei) a Festivalui de la Cannes 2019. Filmul îi are în distribuţie din nou pe Anouk Aimée şi pe Jean-Louis Trintignant, dar şi pe Marianne Denicourt şi Monica Bellucci.

"Cu această poveste străbătută de o imensă tandreţe şi de sensibilitatea pe care ne-o conferă perspectiva intimă asupra a doi vechi iubiţi, Claude Lelouch semnează una dintre cele mai bune creaţii ale sale din ultima vreme. Poate că îl ajută nostalgia, poate că ne tulbură mult reuniunea cu acest cuplu care a făcut să vibreze atîtea inimi sau poate pentru că simţim şi tuşele testamentare în ceea ce ar putea fi ultimul film din cariera unor actori emblematici precum Trintignant şi Aimée”,scrie Mondociné.

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc în perioada 18 - 27 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.