Cineasta Agnès Varda, cunoscută pentru filmele "Cléo de 5 à 7" şi "Les Glaneurs et la Glaneuse" şi supranumită "bunica Nouvelle Vague", a murit la vârsta de 90 de ani, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ar trebui să încetez să mai vorbesc despre mine, şi iată, trebuie să mă pregătesc să-mi iau rămas-bun, de plecare", spunea Agnès Varda, în timpul unei conferinţe de presă de la Festivalul de Film de la Berlin unde şi-a prezentat noul documentar "Varda par Agnès". Acest film este "o modalitate de a spune la revedere, pentru că nu mai vreau să vorbesc despre filmele mele", afirma ea. 

Agnès Varda, născută în Ixelles (Belgia), în 1928, a locuit de la vârsta de 12 ani în sudul Franţei, după care s-a mutat la Paris, unde a studiat la École du Louvre şi a făcut cursuri de fotografie la École de Vaugirard.

A fotografiat pentru Jean Vilar, când el a înfiinţat Festivalul de Teatru de la Avignon, în 1948, apoi pentru Théâtre National Populaire de la Palais de Chaillot, din Paris.

Prima ei expoziţie a fost inaugurată în 1954, în curtea propriei case. În acelaşi an, Varda a făcut trecerea la cinema, fără vreo pregătire formală. A înfiinţat Ciné-Tamaris pentru a-şi produce şi regiza primul lungmetraj, „La Pointe Courte”, care i-a atras supranumele de „bunica Noului Val francez”. De atunci, a regizat filme de lung şi scurt metraj, atât de ficţiune, cât şi documentare. În 1984, docu-drama ei „Vagabond” a câştigat Leul de Aur la Veneţia.

În 2003, şi-a început cariera de artist vizual, la Bienala de la Veneţia.

În 2017, a lansat împreună cu artistul stradal JR, la Festivalul de Film de la Cannes, documentarul „Chipuri, locuri/ Faces Places/ Visages villages”. El a fost recompensat cu numeroase trofee şi nominalizat la Oscar 2018. Festivalul de film de la Cannes a recompensat-o pe Agnès Varda cu un premiu onorific în 2015, iar în noiembrie 2017 a primit un Oscar onorific.

Varda a primit trofeul onorific „Jean Renoir” la gala WGA din februarie anul acesta. 

Agnès Varda a fost căsătorită cu regizorul şi scenaristul francez Jacques Demy pe care l-a imortalizat, cu câteva zile înainte să moară din cauza SIDA, în filmul ei „Jacquot de Nantes” (1991).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.