Chitaristul japonez Ryo Kawasaki, compozitor, lider de trupă şi inventator al sintetizatorului de chitară, a murit la vârsta de 73 de ani, informează revista Billboard.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut în Tokyo, în 1947, Kawasaki a descoperit muzica la o vârstă fragedă. A fost mai întâi atras de jazz şi muzica electronică şi şi-a găsit nişa în zona computerelor.

Este recunoscut pentru contribuţia la dezvoltarea unor tehnici în jazzul fusion şi pentru munca sa în zona comună a muzicii şi tehnologiei.

Kawasaki a construit primele sintetizatoare de chitară prin parteneriate cu Korg şi Roland Corporation şi a creat pentru Commodore 64 un program cei îi poartă numele.

În 1973, s-a mutat la New York, unde a devenit un obişnuit al comunităţii jazz. A devenit instrumentist de studio şi de turnee şi a lucrat cu unii ca Gil Evans, Elvin Jones, Chico Hamilton, Ted Curson şi Joanne Brackeen.

Kawasaki a fost apoi unul dintre primii artişti jazz japonezi care au semnat contracte cu case de discuri americane, lansând albumul „Juice” prin RCA în 1976. A înregistrat numeroase discuri jazz de-a lungul carierei, iar în anii 1980 a pătruns în zona muzicii dance, a lansat o casă de discuri pentru jazzul contemporan, Satellite Records, şi a dezvoltat mai multe soft-uri pentru muzică.

Ryo Kawasaki a murit pe 13 aprilie în oraşul adoptiv Tallinn (Estonia), unde pusese bazele unei trupe jazz, Level 8. Albumul omonim de debut al grupului a apărut în 2017. Anul trecut, Level 8 a lansat un album live.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.