Cântecul "Macarena" din anii 1990 poate salva vieţi, potrivit unui studiu spaniol care arată că piesa impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa celor de la Los del Rio, lansată în 1993, are avantajul nu doar de a fi arhicunoscută, dar oferă şi ritmul potrivit în cazul unei astfel de intervenţii de urgenţă, care necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut. 

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, de la Universitatea sutonomă din Barcelona şi de la Spitalul clinic din acealaşi oraş au recrutat pentru acest studiu 164 de studenţi la medicină pe post de cobai. Ei au separat în trei grupe, toţi fiind însărcinaţi să facă masajele cardiace pe manechine timp de două minute. 

Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au folosit un metronom reglat la 103 bătăi pe minut, graţie unei aplicaţii pe telefonul inteligent: 91% dintre ei au ţinut cadenţa recomandată. 74% dintre cei care au respectat această cadenţă au urmat ritmul cântecului "Macarena". Din cei care nu au avut de respectat instrucţiuni doar 24% au respectat cadenţa corectă. 

"Atât aplicaţia cât şi instrumentul de menmotehnică asociat cântecului "Macarena" au ameliorat calitatea compresiilor toracice", a rezumat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal, într-un comunicat al Societăţii europene de anestezie-reanimare, care organizează în prezent un Congres la Copenhaga. Însă, adaugă el, "Macarena" are un avantaj: Cei care au folosit ritmul melodiei au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut "cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie". 

A practica un amsaj pe o persoană în stop cardiac necesită "o pregătire cu un formator specializat", indică Crucea Roşie franceză pe site-ul său. Această manevră poate salva o viaţă prin menţinerea irigării creierului cu oxigen, până când sosesc ajutoare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.