Bugetul mediu de producţie a unui film european lansat în cinematografe este de 2,01 milioane de euro, potrivit unei analize a European Audiovisual Observatory (EAO) publicată joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EAO a verificat 576 lungmetraje europene din 2017, care au avut un buget total de 1,85 miliarde de euro. Astfel, a reieşit că bugetul mediu al unui film european a fost de 3,2 milioane de euro, însă EAO a precizat că, având în vedere impactul substanţial al câtorva filme cu buget mare, media de 2,01 milioane de euro este reprezentativă pentru majoritatea producţiilor europene.

Pe baza analizei, a fost relevat că principalele două surse de finanţare sunt bugetul public şi reţelele de televiziune, care reprezintă 26% respectiv 24% din total. 

Bugetele medii diferă de la ţară la ţară, mai mari în cele cu o piaţă largă şi mai mici în cele cu potenţial mai scăzut de box office.

În Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Marea Britanie, bugetul mediu de producţie a fost de 3,2 milioane de euro, în 2017, spre deosebire de 1,5 milioane de euro pentru pieţe medii europene şi de 0,9 milioane de dolari pentru piele mici.

Cât priveşte finanţarea din bugetul public, în pieţele importante ea a fost mai mică (21%) decât în pieţele medii (43%) şi mici (54%).

European Audiovisual Observatory a transmis că datele acoperă 49% din totalul filmelor europene lansate în cinematografe în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.