Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prince, un pionier al curentului muzical din Minneapolis - unde a şi locuit aproape întreaga viaţă -, reprezentând o combinaţie de funk, pop, rock, new wave, hip hop, psychedelia şi jazz, a fost nominalizat de 32 de ori la premiile Grammy şi a câştigat şapte trofee de-a lungul anilor, pentru cele 39 de albume de studio pe care le-a lansat.

Născut pe 7 iunie 1958, în Minneapolis, Prince a devenit un fenomen mondial în anii 1980, popularizând muzica funk din Minneapolis, mai ales cu ”Purple Rain” (1984), adesea descris ca unul dintre cele mai bune albume ale tuturor timpurilor.

Materialul discografic a dat şi numele unui film semi-autobiografic, care l-a plasat pe artist în galeria superstarurilor. A câştigat şi un trofeu Oscar, obţinut în 1987 pentru coloana sonoră a filmului ”Purple Rain”.

În 1978, Prince şi-a lansat albumul de debut, ”For You”, care a fost urmat de ”Prince”, în 1979, ”Dirty Mind” în 1980 şi ”Controvery” în 1981, toate generând controverse prin fuziunea dintre temele religioase cu cele sexuale.

Succesul internaţional îl atinge în 1982, odată cu apariţia albumului ”1999”, şi a continuat cu filmul şi albumul ”Purple Rain” din 1984.

După albumul ”Batman” din 1989, Prince a devenit unul dintre cei mai comerciali artişti pop ai Americii. 

Prince şi-a schimbat numele în 1993, folosind un pseudonim sub forma unei litere-simbol, pe care l-a folosit până în anul 2000. În acea perioadă, a fost numit în mod frecvent ”artistul cunoscut în mod normal ca Prince”, însă simbolul nu a fost acceptat de majoritatea fanilor.

În 2004, după mai mulţi ani de relativă obscuritate, Prince s-a întors în lumina reflectoarelor şi a cântat la gala premiilor Grammy alături de Beyonce Knowles. În acea primăvară a publicat albumul ”Musicology” şi a început un turneu în Statele Unite. Albumul său a câştigat două premii Grammy.

Următorul album, ”3121”, a apărut în 2006. În acel an, artistul a compus şi interpretat ”Song of the heart” pentru animaţia ”Happy Feat”, cu care a câştigat un Glob de Aur.

În anii 2014 şi 2015, Prince a lansat câte două albume, fiecare reprezentând o altă abordare, un alt stil.

Prince a fost un perfecţionist şi foarte protector cu muzica sa. A compus, scris şi produs majoritatea cântecelor sale şi a cântat totodată la toate instrumentele folosite pe albumele sale. 

În decembrie 2015 Prince a lansat ultimul album, ”HITnRUN Phase Two”, o continuare surprinzătoare a discului său din septembrie. De-a lungul anului 2015, Prince a susţinut câteva concerte în săli mici din America de Nord, în turneul ”Piano and Microphone”. În unul dintre oraşele unde a cântat, la Toronto, pe 26 martie, starul american a interpretat 57 de cântece, inclusiv un cover după ”Heroes” al lui David Bowie.

A colaborat cu o paletă largă de artişti, incluzându-i pe Sheena Easton, Stevie Nicks, Kate Bush, Madonna, Patti LaBelle, Chaka Khan, Cyndi Lauper  şi fosta iubită, Sheila E. Through.

Destinul l-a împiedicat să-şi continue realizările. În vârstă de 57 de ani, ”copilul din Minneapolis” urma să-şi publice prima carte la finalul anului 2017, a anunţat editorul Spiegel and Grau.

Random House, casa-mamă a editorului, a descris volumul ca fiind ”o călătorie nonconformistă şi poetică, de-a lungul vieţii şi muzicii artistului”.

În viaţa personală, a avut relaţii cu numeroase femei celebre, precum Kim Basinger, Madonna, Carmen Electra şi Sherilyn Fenn. S-a logodit cu Susannah Melvoin în 1985, dar s-a căsătorit abia în 1996, la vârsta de 37 de ani, cu cântăreaţa Mayte Garcia. Cei doi au avut împreună un fiu, Boy Gregory, care a murit însă la op săptămână după naştere, în 1996. Prince şi Mayte au divorţat în 1999. În 2001, artistul s-a căsătorit cu Manuela Testolini, de care a divorţat în mai 2006, după care a avut o relaţie de scurtă durată cu Bria Valente, în 2007.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.