Atacul cu bombă comis luni seară la finalul concertului susţinut de Ariana Grande la Manchester Arena a ucis cel puţin 22 de persoane, inclusiv copii şi adolescenţi, şi peste alte 50 au fost rănite. În urma acestui act criminal comis de un suspect sinucigaş, starea de panică a cuprins oraşul britanic, iar mulţi părinţi îşi căutau cu disperare copiii şi prietenii pe străzile din jurul arenei în noaptea de luni spre marţi, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atacatorul, pot să vă confirm acest lucru, a murit pe stadion. Credem că atacatorul purta cu el un dispozitiv exploziv improvizat, pe care l-a detonat, cauzând această atrocitate”, a declarat Ian Hopkins, şeful Poliţiei din Manchester.

Deşi Poliţia locală crede că atacatorul a acţionat de unul singur, o anchetă a fost demarată pentru a stabili dacă acesta făcea parte dintr-o reţea teroristă.

Peste 400 de poliţişti au fost trimişi pe străzile din Manchester în noaptea de luni spre marţi. Şeful Poliţiei locale a spus că rezidenţii ar trebui să se aştepte să vadă tot mai mulţi poliţişti înarmaţi patrulând pe străzile din Manchester în aceste zile.

Dacă se va confirma că a fost un atac terorist, acesta va fi cel mai grav atentat comis pe teritoriul Marii Britanii după explozia bombelor din Londra în 2005, care au ucis 52 de persoane.

- Cum s-a întâmplat -

Pe măsură ce spectatorii - mulţi dintre ei fiind adolescenţi, admiratori ai cântăreţei Ariana Grande - începeau să părăsească stadionul după ultimul cântec interpretat de artista americană, o explozie puternică a zguduit arena. A urmat o stare de confuzie generală, iar spectatorii încercau să se adăpostească. Foarte repede au fost auzite sirenele ambulanţelor care au pătruns pe stadion, ce era cuprins de un fum gros.

Incidentul s-a produs la scurt timp după ce Ariana Grande a părăsit scena, potrivit unui martor ocular, Calvin Welsford, un spectator în vârstă de 18 ani. 

”Am auzit o bubuitură puternică, la doar două minute după ce Ariana îşi încheiesa concertul”, a spus el.

”Ariana ieşise de pe scenă, îşi terminase concertul. M-am uitat în jur, pentru că auzisem acea bubuitură. Oamenii ţipau şi plângeau şi se îndreptau în număr mare spre scenă”, a mai spus tânărul spectator.

Conţinuturi video publicate pe reţelele de socializare, filmate la faţa locului, arată numeroşi spectatori care, cuprinşi de panică, alergau pe scările arenei, încercând să iasă cât mai repede din stadion pentru a se adăposti.

”Nu mi-am dorit niciodată să înregistrez aşa ceva, însă fata din imagine sunt eu, încercând să părăsesc stadionul, după concertul susţinut de Ariana Grande în turneul «DangerousWomanTour». Sper că toţi spectatorii de pe Manchester Arena sunt în siguranţă şi că au reuşit să iasă cu bine din stadion”, a scris pe Twitter utilizatoarea Rhianna Burke.

 

 

Royal Infirmary Hospital din Manchester a blocat toate internările pentru celelalte cazuri medicale, consacrându-se în totalitate răniţilor din seara de luni spre marţi, întrucât atacul de pe stadion a fost considerat un incident major.

Ariana Grande, care a susţinut luni seară primul dintr-o serie de trei show-uri programate în Marea Britanie, nu a fost rănită în acest atac. După câteva ore, ea a publicat un mesaj pe Twitter: ”Sunt distrusă. Din toată inima, îmi pare foarte, foarte rău. Nu am cuvinte”.

- Înnebunită de durere, aşteptând lângă telefon -

Charlotte Campbell, o locuitoare din Manchester, a dezvăluit pentru CNN că fiica ei în vârstă de 15 ani, Olivia, a mers la concert cu o prietenă şi niciuna nu a mai putut fi contactată după explozie.

”Am încercat tot ceea ce am putut să facem. Autorităţile ne-au spus să aşteptăm lângă telefon. Tatăl ei a ieşit afară, o caută pe străzi. E cel mai oribil sentiment, să ştii că fiica ta este acolo, dar să nu ştii dacă e vie sau moartă”, a declarat Charlotte Campbell.

Printre hohote de plâns, Charlotte mai spune că nu înţelege motivul pentru care cineva a putut să facă aşa ceva ”unor copii nevinovaţi”.

”Vreau ca fiica mea să vină acasă şi să fie în siguanţă. Vreau doar să o văd cum intră pe uşă”, a adăugat ea.

- O mamă şi o fiică au mers împreună la concert -

Karen Ford, martor la evenimente, şi-a dus fiica în vârstă de 13 ani la concertul Arianei Grande. 

”A fost un măcel pe străzi. Erau mulţi copii care plângeau, încercau să ia legătura cu părinţii lor, dar erau şi părinţi cu telefoanele în mâini, încercând să îşi contacteze copiii”, a dezvăluit ea.

”Conexiunea telefonică era de o calitate slabă în interiorul arenei, întrucât erau atât de mulţi oameni care îşi foloseau telefoanele simultan”, a adăugat Karen.

”Am reuşit să îmi aduc copilul acasă, însă anumiţi părinţi nu au reuşit aşa ceva în această noapte”, a mai spus ea.

- Comunitatea s-a mobilizat şi îi ajută pe părinţii care îşi caută copiii -

Un hotel din apropiere, Holiday Inn, a devenit punctul central în care se reunesc părinţii aflaţi în căutarea copiilor aflaţi la concertul Arianei Grande şi care nu s-au mai întors apoi acasă.

Anumite hoteluri şi-au deschis uşile în faţa părinţilor aflaţi pe străzile din jurul Manchester Arena, care nu au putut să ajungă acasă în seara tragediei, din cauza faptului că autorităţile au închis perimetrul.

Taximetriştii din zona, dar şi numeroşi localnici, oferă călătorii gratuite părinţilor care îşi caută copiii.

Staţia de metrou Victoria, aflată lângă stadion, va rămâne închisă pe durata zilei de marţi, a anunţat UK National Rail.

- Părinţii apelează la ajutorul reţelelor de socializare -

Părinţii şi rudele aflate în căutarea copiilor care nu au mai ajuns acasă după explozia din Manchester au apelat la ajutorul reţelelor de socializare.

Erin: P, o utilizatoare de Twitter, a cerut localnicilor să o ajute să îşi găsească sora: ”Poartă un pulover roz şi jeanşi albaştri. Numele ei este Whitney”.

O altă utilizatoare a publicat o fotografie a surorii sale, însoţită de următorul mesaj: ”Vă rog pe toţi să distribuiţi acest mesaj. Sora mea mai mică, Emma, a mers la concertul lui Ari (Ariana Grande, n.r.) din Manchester şi nu mai răspunde la telefon. Vă rog să mă ajutaţi”.

Un alt utilizator de Twitter, Deplorable MrsK, a publicat fotografia unui tânăr care zâmbeşte şi poartă un costum: ”Fiul meu se afla în Manchester Arena astăzi. Nu îmi mai răspunde la telefon. Vă rog....”.

Montaje cu fotografiile tinerilor care nu mai răspund la telefoanele mobile după explozia de luni seară au început să fie distribuite tot mai mult pe internet.

Paula Robinson - bunul samaritean

Paula Robinson, în vârstă de 48 de ani, se afla într-o staţie de tren, alături de stadion, însoţită de soţul ei, în momentul în care a auzit explozia şi a văzut zeci de adolescente ţipând şi fugind, îndepărtându-se de arenă.

”Am fugit şi noi”, a declarat ea pentru Reuters. ”Am fugit la câteva secunde după explozie. Am luat copiii şi am fugit împreună”, a spus ea.

Paula Robinson a luat cu ea câteva zeci de adolescente şi le-a dus la un hotel din apropiere - Holiday Inn Express -, apoi le-a transmis pe Twitter numărul ei de telefon părinţilor îngrijoraţi, spunându-le că fiicele lor sunt în siguranţă şi să vină să le ia de la acel hotel.

După primul mesaj pe Twitter, telefonul ei nu a încetat să sune. 

”Părinţii alergau înnebuniţi de durere, încercând să ajungă cât mai repede şi să îşi salveze copiii. Erau mulţi copii care se refugiaseră la Holiday Inn”, a povestit Paula Robinson.

Hashtagul #RoomForManchester a fost de asemenea folosit pentru a oferi camere gratuite şi canapele pentru persoanele rămase blocate în oraş. ”Sunt la 10 minute distanţă de centrul oraşului Manchester şi pot să vă transport gratuit în orice zonă. Oricine are nevoie de ajutor să mă contacteze”, a anunţat pe Twitter utilizatorul Danny Hutch.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.