Ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, a declarat, joi, la o conferinţă de presă dedicată evenimentului Fête de la Gastronomie, că arta culinară are un mare viitor în România, o ţară cu tradiţii importante, pe care francezii sunt avizi să le descopere. În plus, el a făcut câteva recomandări privind evenimentul culinar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a treia ediţie a evenimentului Fête de la Gastronomie, care celebrează gastronomia franceză, va avea loc de vineri până duminică, în Bucureşti. Tema ediţiei este ”Cuisines populaires - Bucatele de zi cu zi” şi se referă la reţetele pregătite pentru familie şi prieteni.

Patiserie, vinuri, meniuri speciale, masterclassuri, dar şi concerte jazz se numără printre propunerile organizatorilor pentru ediţia de anul acesta. Invitatul special al evenimentului este patiserul Yazid Ichemrahen, campion mondial în patiserie şi îngheţată.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, a recomandat la conferinţa care a avut loc joi câteva evenimente din programul celor trei zile ale sărbătorii culinare. ”Printre punctele cheie menţionez Institutul Francez care, ca în fiecare an, propune o operaţiune a porţilor deschise, care se va ţine sâmbătă, toată ziua. Tot aici, va avea loc, vineri, o masă rotundă pe tema mizelor formării profesionale în sectorul hotelier şi al restaurantelor, iar Yazid Ichemrahen va fi prezent şi va vorbi despre parcursul său”, a spus ambasadorul.

El a adăugat că invitatul special al Fête de la Gastronomie va susţine un masterclass, la Ambasada Franţei, alături de bucătarul şef al reşedinţei, Andrei Tamaş.

Bucatele de zi cu zi, la Fête de la Gastronomie
Bucatele de zi cu zi, la Fête de la Gastronomie

”Anul acesta ne-am întors la tradiţii, pentru că mâncarea ne uneşte - la masă povestim cu familia şi cu prietenii”, a spus Andrei Tamaş.

Ambasadorul Franţei a adăugat că România, o ţară care are tradiţii importante, este în continuă schimbare şi poate aduce multe gastronomiei.

”Cred că gastronomia are un mare viitor în România, o ţară care se schimbă atât de repede şi este atât de curioasă. România are foarte multe de adus gastronomiei, cred eu, şi este o ţară care are tradiţii importante, iar noi, francezii, suntem avizi să le descoperim”, a mai spus el.

Prezent la conferinţă, patiserul a vorbit pe scurt despre parcursul său şi a declarat că nu poate spune că este cel mai bun. ”Din fragedă tinereţe, viaţa mea se poate rezuma la modestie, întârnirile pe care le-am avut, faptul că m-am pus întotdeauna sub semnul întrebării şi foarte, foarte multă muncă”, a spus Yazid Ichemrahen. ”Nu am pretenţia de a spune astăzi, la 25 de ani, că am ajuns la capăt, că sunt cel mai bun. Nu există aşa ceva. În toate cofetăriile pe care le am, în magazinele mele şi în ceea ce fac, am încercat să transmit ideile de suflet şi de plăcere. Acestea sunt primele calităţi de care ai nevoie pentru a face o prăjitură bună sau pentru a face orice altceva în viaţă”, a adăugat el. 

Florence şi Daniel Cathiard, care au cumpărat, în 1990, domeniul viticol Château Smith Haut-Lafitte din Bordeaux, cu intenţia de a valoriza podgoriile, sunt, de asemenea, invitaţi ai Fête de la Gastronomie.

”Când am primit această invitaţie, francezii din jurul nostru ne-au spus că Bucureştiul nu e neapărat o destinaţie valoroasă pentru castelele din Bordeaux şi, de când am ajuns, am mers dintr-o descoperire în alta - un oraş frumos şi un soi de vin bun, feteasca neagră”, a spus Florence Cathiard.

”Românii iubesc produsele de calitate, fie că sunt în farfurie ori în pahar. Le place viaţa bună”, a mai spus ea, adăugând că vineri vor vizita mai multe podgorii. Până la acest moment, cuplul Cathiard nu a luat în calcul o eventuală investiţie în România, însă nu elimină complet ideea.

Evenimentul ”Fête de la Gastronomie” este organizat de Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Business France, alături de parteneri.

Iniţiată în Franţa în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, această iniţiativă doreşte să valorifice produsele specifice - de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.