Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, care a dus steagul României în cel mai înalt loc de pe Pământ, în timpul ascensiunii sale pe vârful Everest, care are 8.848 de metri altitudine, se gândeşte deja la o nouă provocare, şi anume deschiderea în premieră mondială a unei noi rute în Himalaya.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al reprezentanţilor alpinistului timişorean Horia Colibăşanu, acesta s-a pregătit trei ani şi jumătate pentru ascensiunea pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, o premieră pentru România.

“Sunt mândru că am reuşit să ridic steagul României lA 8848 metri, înălţimea Everestului. Am ajuns în vârf, m-am aşezat pe coama Everest şi am făcut fotografia la care privesc cu multă bucurie. Momentul în care am ridicat tricolorul a fost cel în care am simţit că am reuşit să închei un proiect pentru care m-am pregătit foarte mult. Desigur că aveam să mai trec prin multe dificultăţi, la coborâre. Am fost însă pregătit pentru ele, ştiam ce mă aşteaptă, că va fi foarte greu”, a spus Horia Colibăşanu.

Alpinistul timişorean consideră că reuşita sa se datorează în mare măsură colaborării cu unul dintre cei mai buni meteorologi din lume, care i-a transmis date meteo precise, în funcţie de care a luat decizia de a pleca spre vârful Everest.

“În Himalaya, cel mai mult pentru reuşită contează vremea. Dacă este foarte frig, dacă bate vântul sau cantitatea de precipitaţii e mare, e foarte periculos şi nu poţi urca. Riscul este, bineînţeles, să nu te mai întorci. Eu a trebuit să renunţ într-un an la urcare din cauză că vremea nu a fost bună. Anul acesta am colaborat cu unul dintre cei mai buni meteorologi din lume, cred că e cel mai bun din Europa. Mi-a dat o prognoză foarte bună pe telefonul prin satelit şi am pornit spre vârf. De atunci şi până astăzi nu a mai fost o prognoză pentru o zi de vârf care să permită ascensiuni în stilul alpinismului pur, fără oxigen şi şerpaşi”, a declarat Colibăşanu.

Colibăşanu a adăugat că următoarea provocare în Himalaya este deschiderea unei noi rute, în premieră mondială.

“Îmi doresc să urc pe toate cele 14 vârfuri. Provocarea pentru mine va fi să deschid o rută nouă. Este un proiect pe care îl am demult în minte şi la care nu am renunţat”, a spus Colibăşanu.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 14-a în Himalaya.

În 16 mai, alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe Vârful Everest (8.848 metri), în premieră pentru România, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.

Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean, care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Colibăşanu.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, până în 2016, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.