Peste 350 de colindători din tot judeţul Timiş, din Caraş-Severin, dar şi din Serbia au venit luni la Timişoara pentru a participa la deja tradiţionalul Alai al Colindătorilor. Dubaşi, capre şi tineri îmbrăcaţi în costume populare au venit la colindat la Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bătuta cu dubele, jocul caprei, colinde de fecior şi fată sunt doar câteva dintre datinile care dau farmec Alaiului Colindătorilor, format din peste 350 de colindători din Timiş, Caraş-Severin şi Torac (Serbia), pe străzile Timişoarei.

Alaiul a pornit de la sediul Centrului de Cultură şi Artă din Timişoara,  pe traseul Piaţa Libertăţii, strada Alba Iulia, până în Piaţa Victoriei, unde a susţinut un program artistic în faţa Operei, apoi a colindat Palatul Administrativ şi Mitropolia Banatului.

Alaiul Colindătorilor este un eveniment organizat de Centrul de Cultură şi Artă Timiş şi de Consiliul Judeţean.

Colinde arhaice, jocuri precum ”căluşarul” sau ”bătuta” cu dubele şi jocul caprei au fost aduse de formaţiile de dubaşi din Pietroasa, Curtea, Margina, Româneşti, iar grupurile de colindători din Giroc, Boldur, Coşteiu şi Buziaş au interpretat colinde de urare, de gazdă, colinde de fecior şi fată prin care sunt invocate bunăstarea şi voia bună.

Spiritul sărbătorilor de iarnă este celebrat şi prin mişcarea corală bănăţeană, reprezentată de Corul Asociaţiei Pentru Artă şi Cultură Românească ”Vichentie Petrovici Bocalut” din Torac (Serbia), Corul Parohiei din Criciova, Corul Parohiei din Comloşu Mare, Corul Scolii de Arte Timişoara ”Steluţe bănăţene” şi grupul vocal din Buziaş.

Urmând tradiţia bănăţeană, Fanfara ”Pro Amiciţia” şi Fanfara populară din Mercina, comuna Vărădia, din judeţul Caraş Severin au interpretat colinde şi cântece bătrâneşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.