Actorul francez Michael Lonsdale, în vârstă de 89 de ani, a murit luni după-amiază în locuinţa din Paris, a anunţat agentul său pentru AFP, confirmând o informaţie a săptămânalului Nouvel Obs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 60 de ani de carieră, actorul cu voce inegalabilă, a interpretat peste 200 de roluri în cinema, în special în "Numele trandafirului", într-un film din franciza "James Bond", în teatru sau televiziune. 

În cinema, a jucat în 1962 în "Procesul", adaptare după romanul lui Franz Kafka de Orson Welles, alături de Anthony Perkins, Romy Schneider, Jeanne Moreau, Elsa Martinelli, Madeleine Robinson, Fernand Ledoux.

După câteva roluri în "Snobs!" din 1961 de Jean-Pierre Mocky, "La Bourse et la Vie" în 1965, "Les Compagnons de la marguerite" în 1967, François Truffaut îi oferă roluri frumoase în "La Mariée était en noir" în 1967, apoi în "Baisers volés", în 1968.

În filmografia sa formidabilă (peste 130 de filme) se regăsesc câteva superproducţii care i-au deschis porţi acestui actor profund şi misterios. A jucat în "Numele trandafirului", de Jean-Jacques Annaud alături de Sean Connery, în "Moonraker" a fost Hugo Drax, un criminal megaloman demn de cele mai rele fapte în seria cu agentul 007. 

Pentru rolul din "Des hommes et des dieux" a fost premiat de mai multe ori în 2011, la finalul carierei sale: premiul César pentru cel mai bun rol secundar, Globul de Cristal pentru cel mai bun actor, premiul Lumière, premiul "Henri-Langlois".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.