Actorul de comedie Dick Gregory, un activist pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare şi un critic al rasismului, a murit sâmbătă, la vârsta de 84 de ani, a anunţat fiul său, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ela  jucat un rol important în mişcarea pentru drepturile civile din 1960, după ce a devenit unul dintre primii actori de culoare care a jucat pentru public format din albi. 

"Cu adâncă durere, familia Gregory confirmă că tatăl lor, legendă a comediei şi activist pentru drepturi civile, Dick Gregory a părăsit acest pământ în această seară, la Washington", a scris pe Instagram fiul său, Christian. 

Gregory, care a trăit la Washington, a fost internat la Sibley Memorial Hospital în urmă cu o săptămână după ce s-a simţit rău, a spus agentul său Steve Jaffe. 

Succesul actorului Dick Gregory la începutul anilor 1960 i-a ajutat pe alţi actori de culoare în drumul lor, precum Richard Pryor. 

Născut în St. Louis, statul Missouri, Gregory a crescut în sărăcie. A lucrat pentru U.S. Postal Service şi a jucat în faţa unui audienţe de culoare, fiind prost plătit. La acel moment, fondatorul Playboy, Hugh Hefner, l-a remarcat şi l-a angajat să susţină show-uri la clubul său de noapte în 1961. 

În acea perioadă, industria de stand-up comedii era segregată pe criterii de culoare. "Când am început, un actor de comedie de culoare nu putea lucra într-un club de noapte pentru albi. Puteai dansa, puteai cânta, dar nu puteai apărea pe scenă şi vorbi în faţa unei audienţe - atunci industria de divertisment şi-ar fi putut da seama de talentul actorilor de culoare". 

Imediat după experienţa cu Hugh Hefner, Gregory a înregistrat mai multe albume de comedie şi a apărut în talk-show-uri tv, devenind unul dintre cel mai bine plătiţi comedianţi de la începutul anilor 1960. 

Textele de stand-up ale lui Dick Gregory vorbeau despre rasism, cu glume care luau publicul prin surprindere. "Segregarea nu este pe de-a- ntregul rea", a glumit el odată şi a continuat: "Aţi auzit vreodată de o coliziune în care oamenii din spatele autobuzului să fie răniţi?". 

Gregory a fost arestat de mai multe ori în timpul demonstraţiilor din anii 1960. El s-a împrietenit cu Martin Luther King Jr folosindu-se de faima sa pentru a ajuta la desegregare. 

Actorul a protestat şi faţă de Războiul din Vietnam, a făcut greva foamei şi a candidat pentru funcţia de preşedinte al SUA în 1968, candidat din partea Partidului Peace and Freedom. 

La începutul anilor 1970, Gregory a părăsit scena de stand-up comedy pentru a se dedica activismului politic, iar în 1980 s-a axat pe promovarea alimentaţiei sănătoase. S-a reîntors la stand-up în anii 1990. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.