Filmele ”Tănase Scatiu”, ”Pădurea Spânzuraţilor”, ”Răscoala”, ”Adela”, ”Restul e tăcere”, ”Marfa şi banii”, ”Occident”, între cele 26 de producţii care vor fi proiectate din 13 ianuarie până în 10 februarie, la ICR Lisabona, în cadrul ciclului ”Un secol de cinema românesc”, eveniment care are loc cu ocazia centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice dintre România şi Portugalia, sub semnul Zilei Culturii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul este organizat de ICR Lisabona împreună cu Dacin-Sara (Societatea autorilor români din audiovizual) şi cu Cinemateca Portugheză. 

Între 13 ianuarie şi 10 februarie 2017 vor fi prezentate, în mare parte în premieră în Portugalia, 26 de filme care creionează o panoramă convingătoare a creaţiei cinematografice româneşti, de la pionieri până la autorii contemporani. 

În deschiderea ciclului, joi 12 ianuarie, de la ora 16.00, va avea loc la sediul Cinematecii Portugheze din Rua Barata Salgueiro no. 39 o masa rotundă cu presa lusitană şi reprezentanţi ai mediului profesional din Portugalia (deschisă publicului cinefil). Tot în Rua Barata Salgueiro, vineri, la ora 18.30, va avea loc şi seara de gală a evenimentului, dedicată Zilei Culturii Naţionale, urmată de proiecţia filmelor “Scurtă Istorie “ de Ion Popescu-Gopo şi “Hotel de Lux” de Dan Piţa.

La cele două momente vor participa regizorii Dan Piţa, Şerban Marinescu şi Laurenţiu Damian, directorul Cinematecii Portugheze, José Manuel Costa, directorul CNC şi al ANF, Anca Mitran, istoricii de film Titus Vîjeu şi Marilena Ilieşiu.   

Programul proiecţiilor din luna ianuarie cuprinde filmele ”Scurtă Istorie”, de Ion Popescu-Gopo, ”Hotel de lux”, de Dan Piţa, ”La capătul liniei”, de Dinu Tănase, ”La moara cu noroc”, de  Victor Iliu, ”Pădurea Spânzuraţilor ”, în regia lui Liviu Ciulei, ”Răscoala”, de Mircea Mureşan, ”Felix şi Otilia”, de Iulian Mihu, ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, ”Mama”, de Elisabeta Bostan, ”Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu, ”Iacob”, de Mircea Daneliuc, ”Adela”, de Mircea Veroiu, ”Secvenţe”, de Alexandru Tatos. 

În luna februarie vor mai fi proiectate filmele: ”Dincolo de nisipuri”, de Radu Gabrea, ”Luchian”, de Nicolae Mărgineanu, ”Zidul”, de Constantin Vaeni, ”Cel mai iubit dintre pământeni”, de Şerban Marinescu, ”Ţapinarii”, de Ioan Cărmăzan, ”Rămânerea”, în regia lui Laurenţiu Damian, ”Războiul de Independenţă”, de  Aristide Demetriade/ Grigore Brezeanu, ”Restul e tăcere”, de Nae Caranfil, ”Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu, ”Occident”, de Cristian Mungiu, ”A fost sau n-a fost?”, de Corneliu Porumboiu, şi ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regizat de Cătălin Mitulescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.