Adrian Manu, managerul unei companii multinaţionale din domeniul IT, demonstrează că dorinţa de a ajuta poate depăşi barierele profesionale. În cadrul unei apariţii recente la emisiunea Viitor pentru România de la PrimaNews, el a împărtăşit o perspectivă captivantă asupra experienţei sale de peste un deceniu ca voluntar activ în cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF).
Potrivit lui Adrian Manu, empatia joacă un rol esenţiale nu doar în complexitatea intervenţiilor medicale de urgenţă, ci şi în interacţiunile umane din viaţa de zi cu zi.
„Ca pasiune, mi-a plăcut să ajut mereu şi atunci, la un moment dat, am descoperit oportunitatea de a face voluntariat în cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov”, a povestit acesta. Implicarea a mers dincolo de simplul ajutor, determinându-l să urmeze o şcoală postliceală de asistenţi medicali generalişti, pe care a absolvit-o în 2017.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Setea de a face bine în jurul său l-a condus spre diverse niveluri de pregătire, devenind instructor de Basic Life Support (BLS) şi BLS pediatric, atât în cadrul SABIF, cât şi în cadrul Consiliului European de Resuscitare. De-a lungul anilor, Adrian Manu a acumulat o experienţă remarcabilă în domeniul urgenţelor medicale, deşi profesia sa este în cu totul alt sector. Activitatea sa i-a adus recent prestigiosul premiu ,,Dr. Mioara Mincu” pentru excelenţă în medicină la categoria Medicină de Urgenţă.
”Chiar cred că suntem plătiţi mai bine decât oricine”
Pentru Adrian, recompensa voluntariatului transcende aspectele materiale. „Este o plată mult mai mare, satisfacţia nu poate fi contorizată. Chiar cred că suntem plătiţi, din punctul ăsta de vedere, mai bine decât oricine, prin prisma fericirii pe care o primim, prin prisma mulţumirii”, spune el.
Vede voluntariatul ca având două valenţe esenţiale: acţiunea directă – participarea la gărzi, ajutorul oferit pacienţilor în momente critice şi a doua, la fel de importantă: efortul de a schimba mentalităţi. Adrian a împărtăşit un exemplu despre cum a încercat să schimbe perspectiva unor elevi de la o şcoală postliceală, pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine suferinţa victimei.
Nu ne gândim suficient la ceilalţi
Crede că obstacolele în schimbarea mentalităţilor provin dintr-o cultură în care nu ne gândim suficient la ceilalţi. Consideră astfel că abordarea acestui aspect ar trebui să înceapă de la rădăcină, prin înţelegerea profundă a experienţei şi a vulnerabilităţii pacientului.
Privind spre viitor, Adrian Manu spune că îşi doreşte să continue activitatea de voluntariat. Prin exemplul său, acesta demonstrează că oricine, indiferent de profesie, poate face o diferenţă semnificativă în viaţa celor din jur, iar valorile umane precum empatia, generozitatea şi satisfacţia intrinsecă adusă de ajutorului oferit celor din jur sunt recompense nepreţuite.
„Cred că în toate situaţiile de voluntariat vezi fericirea cuiva şi cred că sentimentul este unic, nu poate fi descris şi nu poate fi comparat cu nimic”, a povestit acesta la PrimaNews.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.