Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi-a propus liberalizarea totală a pieţelor, atât a piaţei gazelor, cât şi a celei de energie electrică, începând cu anul 2021, a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la Profit Energy.forum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liberalizarea se va aplica atât pieţelor en-gros (tranzacţiilor dintre producători/importatori şi furnizori), cât şi pieţelor de retail (contractelor dintre furnizori şi consumatorii finali) şi reprezintă răspunsul Autorităţii la cele două proceduri de infringement lansate de CE împotriva României.

Piaţa de energie electrică ar urma să fie liberalizată total începând cu 1 iulie 2021, până atunci traversând un proces de dereglementare în trei etape.

Similar, piaţa de gaze se va liberaliza în două etape. Până pe 1 aprilie 2020, cantitatea de gaze la preţ reglementat va rămâne aceeaşi, după această dată urmând ca procetul de gaz reglementat să coboare la 50%.

“Nu mai are sens să păstrezi piaţă reglementată pe retail cât timp liberalizezi piaţa en-gros”, a declarat vicepreşedintele ANRE, la Profit Energy forum, adăugând că există un consens între ANRE, Ministerul Economiei şi cel de Finanţe, în acest sens.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.