Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat duminică că este ”nerăbdătoare” să lucreze cu China în domenii de interes reciproc, inclusiv restructurarea datoriilor pentru ţările mai sărace, şi că băncile multilaterale de dezvoltare au nevoie de reforme înainte de a lua în considerare majorări de capital, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o conferinţă de presă dinaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe şi a bancherilor centrali din Grupul celor 20, în India, Yellen a spus că vizita ei la Beijing de săptămâna trecută a contribuit la punerea relaţiei dintre SUA şi China ”pe o bază mai sigură” şi că cele mai mari două economii ale lumii au obligaţie faţă de lume ”să coopereze în domenii de interes reciproc”.

"Este mult mai mult de lucru. Dar cred că această călătorie a fost un început important. Sunt dornică să construiesc baza pe care am pus-o la Beijing pentru a mobiliza acţiuni suplimentare ", a spus Yellen.

În continuare, există îngrijorări cu privire la practicile comerciale neloiale ale Chinei, care au determinat Washingtonul să impună tarife la Beijing.

”Chiar nu au fost abordate”, a spus ea.

Corporaţiile americane vor să vadă un mediu în care să poată ”investi şi să prospere în China”.

Washingtonul va continua să întrerupă accesul Rusiei la echipamentele militare şi tehnologiile de care Moscova are nevoie în invazia Ucrainei, a spus Yellen.

"Unul dintre obiectivele noastre de bază în acest an este să combatem eforturile Rusiei de a sustrage sancţiunile noastre. Coaliţia noastră se bazează pe acţiunile pe care le-am întreprins în ultimele luni pentru a restrânge aceste eforturi", a adăugat ea.

India, care prezidează G20 în acest an, a adoptat o atitudine în mare măsură neutră în privinţa războiului, refuzând în general să învinovăţească Rusia pentru invazia lansată de Moscova în februarie anul trecut, îndemnând la o soluţie diplomatică şi sporindu-şi drastic achiziţiile de petrol rusesc, chiar dacă naţiunile occidentale vor să izoleze Moscova.

Yellen a spus că va continua să insiste la reuniunea G20, de la Gandhinagar, în statul Gujarat din nord-vestul Indiei, pentru ”participarea deplină şi în timp util a tuturor creditorilor oficiali bilaterali la restructurarea datoriiilor, aflată în aşteptare”.

Ea a spus că a discutat despre restructurarea datoriilor Zambiei cu omologii ei chinezi şi, deşi a durat prea mult timp pentru a negocia, diferenţele au fost depăşite.

”Ar trebui să aplicăm principiile comune cu care am convenit în cazul Zambiei în alte cazuri, mai degrabă decât să începem de la zero de fiecare dată. Şi trebuie să mergem mai repede”, a spus Yellen, adăugând că speră ca tratamentele datoriilor pentru Sri Lanka şi Ghana să poată fi finalizate rapid, astfel încât Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea avansa cu revizuirea iniţială a programului de împrumut în această toamnă.

Ea a spus că este necesar ”un ghid al utilizatorului” pentru restructurarea datoriilor pentru ţările împrumutate şi alte părţi interesate, pentru a oferi claritate cu privire la proces.

În opinia sa, trustul FMI pentru Reducerea Sărăciei şi Creştere, care oferă împrumuturi fără dobândă celor mai sărace ţări din lume, trebuie să fie pus pe o bază financiară mai solidă.

Trezoreria SUA este pregătită să ajute FMI să ia în considerare opţiunile în acest sens, inclusiv utilizarea resurselor fondurilor interne, a spus ea.

”BĂNCI MAI BUNE”

Yellen a prezentat, de asemenea, o serie de paşi următori pentru evoluţia Băncii Mondiale şi a altor bănci multilaterale de dezvoltare, dar a spus că orice explorare a majorărilor de capital pentru instituţii poate fi luată în considerare numai după implementarea reformelor care vizează extinderea rolului acestora dincolo de reducerea sărăciei pentru a aborda provocări globale, cum ar fi schimbările climatice şi pandemiile.

”Ar trebui să construim bănci mai bune, nu doar bănci mai mari”, consideră Yellen.

Ea şi-a repetat estimarea că băncile multilaterale de dezvoltare ar putea spori în mod colectiv împrumuturile cu 200 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, din resurse interne, prin reformele bilanţului care sunt acum implementate sau luate în considerare.

Acestea ar putea stimula în continuare acest lucru prin implementarea recomandărilor din raportul G20 privind Cadrul de adecvare a capitalului, de anul trecut.

Printre alţi paşi de reformă ai Băncii Mondiale, Yellen a spus că instituţia face eforturi pentru un nou set de principii care să permită ”utilizarea ţintită” a finanţării concesionale a băncii pentru provocările globale, inclusiv schimbările climatice şi măsurile de stimulare a acestor resurse.

Yellen şi-ar dori ca Banca Mondială să exploreze opţiuni pentru împrumuturi debitorilor sub-suverani şi supra-suverani, cum ar fi iniţiativa de vaccin COVAX.

Statele Unite s-au angajat să implementeze un acord global privind impozitul minim pentru corporaţii, încheiat în 2021, în ciuda lipsei de acţiune a Congresului SUA în acest sens. Ea a arătat că negocierile privind detaliile tehnice ale pilonului 1 al acordului - realocarea drepturilor de impozitare pentru marile multinaţionale, inclusiv marile firme de tehnologie - sunt ”foarte aproape” de finalizare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.