Yahoo a încheiat un acord de 117,5 milioane de dolari cu milioane de clienţi ale căror adrese de email şi alte date personale au fost furate, acesta fiind cel mai grav caz de acest tip din istorie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul pentru închiderea procesului colectiv a fost făcut public marţi şi are rolul să răspundă criticilor anterioare ale judecătorului districtual Lucy Koh, din San Jose, California.

Pe 28 ianuarie, Koh a respins o versiune anterioară a acordului, iar aprobarea ei este încă necesară.

Yahoo, care face parte acum din grupul american Verizon Communications, a fost acuzată că nu a făcut publice suficient de rapid trei cazuri de accesare neautorizată a circa 3 miliarde de conturi, în perioada 2013-2016.

Noul acord prevede plata a cel puţin 55 de milioane de dolari pentru acoperirea cheltuielilor victimelor, 24 de milioane de dolari pentru monitorizarea creditelor, până la 30 de milioane de dolari pentru comisioane legale şi până la 8,5 milioane de dolari pentru alte cheltuieli.

Acordul include până la 194 de milioane de persoane în Statele Unite şi Israel, cu circa 896 de milioane de conturi.

Separat, Verizon a acceptat să cheltuiască 306 milioane de dolari în perioada 2019-2022 pentru securitatea informaţiilor, sumă de cinci ori mai mare faţă de cea cheltuită de Yahoo în perioada 2013-2016.

Yahoo a convenit în 2016 vânzarea diviziei de internet grupului Verizon, pentru 4,83 de miliarde de dolari. Abia ulterior a dezvăluit amploarea accesării neautorizate a datelor utilizatorilor, ceea ce a condus la reducerea sumei la 4,48 de miliarde de dolari. În decembrie, Verizon a revizuit în scădere mare parte din valoarea Yahoo.

În 2017, procuratura americană a pus sub acuzare doi agenţi ruşi de spionaj şi doi hackeri, în legătură cu unul din cazuri. Unul din hackeri şi-a recunoscut vinovăţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.