Pactul Uniunii Europene cu Tunisia poate servi drept model pentru alte ţări, a declarat duminică preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce UE se luptă să stopeze fluxurile neautorizate de migranţi în Marea Mediterană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UE şi Tunisia au semnat în urmă cu o săptămână un acord de ”parteneriat strategic” care include reprimarea traficanţilor de persoane şi înăsprirea frontierelor.

Europa a promis, de asemenea, un ajutor de 1 miliard de euro pentru a ajuta Tunisia cu economia sa distrusă şi pentru a salva finanţele statului.

"Vrem ca acordul nostru cu Tunisia să fie un model. Un plan pentru viitor. Pentru parteneriate cu alte ţări din regiune", a declarat von der Leyen la o conferinţă la Roma.

Ea a spus că UE ar trebui să ofere o cale legală pentru a primi migranţi, mai degrabă decât ca aceştia să-şi rişte viaţa în traversări maritime periculoase.

Noile parteneriate strategice ar include dezvoltarea economică, comerţul şi investiţiile, cu avantaje reciproce în domenii precum clima şi energia regenerabilă.

”Această regiune mediteraneană are resurse naturale vaste, cum ar fi soarele, vântul şi peisaje imense din abundenţă. Aveţi potenţialul şi ambiţia de a fi puteri energetice globale într-o lume cu zero net”, a spus ea, citând parteneriatele Europei în domeniul hidrogenului cu Egipt şi Maroc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.