Volumul pieţei berii în România s-a menţinut în 2019 la nivelul anului anterior, de 16,7 milioane hectolitri, iar consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 86 litri, potrivit Asociaţiei Berarii României, care a anunţat miercuri evoluţia pieţei berii în anul 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Volumul pieţei berii s-a menţinut la nivelul anului anterior; a înregistrat o evoluţie de doar +0,4% în volum, ajungând la 16,7 milioane hectolitri. Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 86 litri", arată Asociaţia Berarii României într-un comunicat.

“Sectorul de bere continuă să aibă o contribuţie semnificativă la economia şi societatea din România. Chiar şi în condiţiile unei stagnări în volum a pieţei, industria berii asigură, direct şi indirect, un număr important de locuri de muncă şi generează creştere prin angajamentul său pe termen lung de a investi la nivel local şi de a consolida o industrie responsabilă. Traversăm o perioadă plină de provocări în contextul pandemiei Covid-19. Mai mult ca oricând, asociaţia îşi propune să continue impactul pozitiv al sectorului de bere în România. Toţi trebuie să fim responsabili, să demonstrăm solidaritate, pentru a trece peste această perioadă cât mai repede şi să ne putem bucura de momente alături de cei dragi, cât mai curând”, a declarat Dan Robinson, preşedintele Asociaţiei Berarii României.

97% din piaţă este producţie locală, iar 50% din ingrediente provin din agricultura României. La nivel direct şi indirect, sectorul asigură aproape 61.000 locuri de muncă pentru români.

De-a lungul ultimilor ani, fabricile de bere au fost retehnologizate la standarde europene – peste 1,6 miliarde de euro au fost investiţi în modernizarea capacităţilor de producţie. Cele mai multe investiţii au fost direcţionate către dezvoltarea durabilă a sectorului, în sensul eficientizării consumului de apă în producţia de bere, al creşterii eficienţei energetice, inclusiv prin utilizarea de energie din surse regenerabile, sau în reducerea amprentei de CO2.

"Preferinţa românilor pentru mixurile de bere şi berile aromatizate este în creştere, urmând de altfel şi tendinţa europeană de consum. Deşi cu o pondere mică din piaţă, acest segment a înregistrat anul trecut o creştere record în România, de 32,5% faţă de anul anterior. Aceasta confirmă preferinţele tot mai variate ale românilor în materie de bere şi dorinţa lor de a experimenta gusturi noi, speciale”, a adăugat Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României.

De asemenea, eforturile investiţionale ale membrilor Berarii României au atins un nivel record în 2019, acestea ridicându-se la 96,3 milioane euro, în creştere cu 22 de milioane euro faţă de 2018. Investiţiile cumulate ale membrilor Asociaţiei în ultimii 16 ani au atins 1,62 miliarde euro.

Nivelul contribuţiilor anuale ale membrilor asociaţiei la bugetul statului este unul semnificativ, doar în 2019 acesta atingând 251 milioane euro. Nivelul contribuţiei cumulate din partea membrilor Berarii României în ultimii 16 ani a depăşit 3,88 miliarde euro.

Despre preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje, asociaţia arată că structura în funcţie de ambalaj a pieţei a continuat tendinţele ultimilor ani, "vedetele" rămânând sticla şi doza, cu creşteri de 1-2 procente anual. Ponderea sticlei a crescut în total cu 5,2 puncte procentuale în ultimii cinci ani. Berea ambalată la doză a crescut în 2019 cu 1,6 pp, în timp ce ambalajul PET a înregistrat anul trecut o altă scădere semnificativă, de încă 3,1 pp. 

Berea draft este constantă, iar berea îmbuteliată la PET îşi continuă declinul, într-un ritm de aproximativ 3 procente anual. Scăderea totală înregistrată de ambalajul PET în ultimii cinci ani a atins aproape 9 pp. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj - sticlă: 30%, doză: 22,2%, butoi: 3,4%, PET: 44,5%.

Pe parcursul anului 2019, importurile au cunoscut o uşoară scădere, de 0,04 milioane hectolitri, atingând un total de 0,5 milioane hectolitri.

"Piaţa locală a berii continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând de 97% din consumul intern", precizează asociaţia.

Exporturile au scăzut şi ele uşor, cu 0,05 milioane hectolitri faţă de anul anterior, atingând un total de 0,49 milioane hectolitri.

"Tipuri de bere consumate: berea lager a continuat să domine preferinţele românilor şi anul trecut, cu o pondere de 93%. Mixurile de bere şi berile aromatizate şi-au adjudecat 3% din piaţă, iar categoria specialităţi, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roşie etc, 2,2% din piaţă. Berea fără alcool a deţinut o pondere de 1,7%. În ceea ce priveşte dinamica segmentelor în 2019, mixurile de bere şi berile aromatizate au crescut cel mai mult, cu 32,5%, în timp ce berea fără alcool a înregistrat o uşoară scădere de -8,2%. Celelalte segmente au rămas stabile", arată datele asociaţiei.

Numărulul producătorilor de bere a crescut la 68 în 2019, faţă de 56 în 2018.

Sursa datelor din comunicatul de presă: BDO Business Advisory şi studiul Brewers of Europe despre impactul economic al sectorului berii din România, ediţia 2020.

Membrii actuali ai Asociaţiei Berarii României sunt importanţi producători de bere din România: Bergenbier, Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries şi Martens, alături de microberăria Clinica de Bere. Împreună, cei şase producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania şi Asociaţia Producătorilor de Hamei din România.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.