Ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a participat, luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, afirmă că situaţia din Ucraina nu pune în pericol aprovizionarea României şi a statelor membre, însă trebuie căutate soluţii pentru iarna viitoare. Acesta ar putea include creşterea capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare, iar ministrul a precizat că România susţine parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situaţiei preţurilor la energie şi gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei şi Bulgariei. Situaţia din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acţiuni concrete de asistenţă pentru Ucraina conform necesitaţilor reale din teren şi pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE”, a transmis, luni seară, ministrul Virgil Popescu.  

Acesta a precizat că, în prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova funcţionează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine şi sunt decuplate de Rusia.  

”În context, Statele Membre UE au subliniat importanţa realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina şi din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condiţiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgenţă. În Statele Membre, inclusiv în România, situaţia aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs. UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgenţă în măsura în care situaţia o va cere”, a mai transmis ministrul.  

Potrivit acestuia, o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare.  

”În acest context, susţinem maximizarea eficienţei capacităţilor de stocare şi explorarea unor rute alternative de aprovizionare. România sprijină parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan şi operaţionalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA”, a mai transmis Popescu.  

Acesta anunţă că statele membre, inclusiv România, au solicitat  măsuri suplimentare din partea Comisei Europene  în scopul protejării populaţiei vulnerabile si a industriei europene, in completarea toolbox-ului publicat in luna octombrie 2021. 

”Pe termen mediu şi lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependentei de importuri din Rusia, continuarea investiţiilor în capabilităţi energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creşterea eficienţei energetice şi a interconexiunilor la nivelul UE”, a mai afirmat ministrul.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.