Ungaria va reduce taxarea forţei de muncă şi a companiilor mici, a declarat duminică premierul Viktor Orban, avertizând în discursul privind starea naţiunii că va urma o perioadă dificilă pentru economie din cauza stagnării zonei euro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Economia ungară a avansat anul trecut cu 4,9%, dar guvernul a redus vineri estimarea aferentă anului 2020 de la 4% la 3,5%, care ar fi cel mai scăzut ritm din ultimii patru ani.

”Anticipez că vor urma ani periculoşi...Avem nevoie să luăm măsuri serioase pentru a proteja ceea ce am realizat până acum”,  a afirmat Orban în discursul său privind starea naţiunii, în care a trecut în revistă cei zece ani de când se află la putere.

”În 2020 va trebui să ne concentrăm eforturile pe protejarea locurilor de muncă şi probabil şi în anii următori...În astfel de perioade, este nevoie de reducerea taxelor. Aşa că vom reduce taxa pe forţa de muncă şi cea aplicată companiilor mici”, a adăugat premierul, fără să ofere detalii.

Un naţionalist care a intrat deseori în conflict cu autorităţile din Uniunea Europeană din cauza respingerii imigraţiei, Orban a pus în practică un mix de politici economice individualiste, optând pentru împrumuturi pe piaţa internă şi menţinerea deficitului bugetar la un nivel scăzut.

Criticii premierului afirmă că sub conducerea lui Orban a crescut corupţia, iar oligarhii apropiaţi acestuia au obţinut beneficii semnificative de pe urma contractelor cu statul şi a fondurilor europene.

Duminică, Orban a afirmat că o întrebare majoră este dacă Ungaria poate menţine creşterea economică pe fondul stagnării din zona euro, principala piaţă de export a ţării.

Premierul s-a referit şi la declinul demografic şi la criza climatică drept pericole pentru economie. Orban a spus că guvernul a aprobat un plan de protecţie climatică care incluse reglementări de mediu mai stricte pentru companiile multinaţionale, creşterea de şase ori a capacităţii de energie solară în următorii zece ani şi lansarea unor obligaţiuni guvernamentale verzi.

Potrivit institutului de cercetări Eurasia Group, baza solidă de susţinători a lui Orban poate fi afectată numai de un declin economic.

”Din acest motiv, guvernul va continua să se folosească de politica fiscală pentru a stimula economia, în timp ce banca centrală va menţine dobânzile la un nivel scăzut, în pofida accelerării inflaţiei”, a scris institutul într-o notă adresată clienţilor.

Următoarele alegeri generale din Ungaria vor avea loc în 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.