Funcţionarea sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti, din punct de vedere tehnic şi tehnologic, nu ar trebui să fie afectată la iarnă de problemele financiare în relaţiile dintre Elcen şi RADET, entităţi care ar putea intra curând în insolvenţă, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă bucureştenii riscă să rămână fără căldură, acesta a dat un răspuns negativ. 

”Intrarea în insolvenţă a unei entităţi juridice, indiferent că este societate comercială sau, în cazul acesta, regie, nu e o nenorocire. Să nu ne imaginăm că se întâmplă la noapte blocarea activităţii normale. Este de fapt un proces pe care legea română îl oferă, de clarificare a relaţiilor de natură comercială şi financiară între cele două unităţi, şi pe de altă parte e o variantă de soluţie pe care, în acest moment, municipiul Bucureşti a ales-o”, a spus Calotă, care este responsabil cu partea de termoficare în cadrul ANRE.

Vicepreşedintele ANRE susţine că tensiunea dintre Elcen şi RADET este rezultatulunor "acumulări istorice" de natură financiară.

”Să sperăm că e începutul unui drum de clarificare şi că în iarna aceasta nu vor fi sincope în alimentarea cu energie termică a municipiului Bucureşti”, a mai spus Calotă. 

Decizia municipalităţii bucureştene de a demara procesul intrării RADET în insolvenţa este o soluţie de natură financiară, pentru că ”ea trebuie până la urmă să genereze procesul legal de clarificare a datoriilor istorice dintre RADET şi Elcen, iar pe de altă parte trebuie să contureze un regim de colaborare între furnizor, producătorul Elcen şi furnizorul de utilităţi către blocurile din Bucureşti, RADET, mult mai mult decât până acum”, susţine reprezentantul ANRE. 

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă a regiei de termoficare.

De asemenea, ca urmare a acestei decizii, Consiliul de Administraţie al Elcen, producător de energie controlat de Ministerul Energiei, ar putea decide joi intrarea societăţii în insolvenţă.

Elcen este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.