Creşterea economică a României din primul trimestru al acestui an este mai degrabă cantitativă decât calitativă, a declarat marţi, la postul de radio RFI, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Adrian Vasilescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele date "semnal", publicate marţi de  Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior.

Ritmul depăşeşte sensibil prognozele analiştilor, media estimărilor fiind de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1% faţă de trimestrul anterior.

Însă consilierul guvenatorului BNR semnalează că avansul economic, chiar dacă mare pe hârtie, ascunde o lipsă de performanţă a economiei. 

„În primul rând, este o creştere economică cantitativă, nu neapărat şi calitativă, pentru că încă nu am reuşit să avem un surplus de tehnologie în România, care să schimbe calitatea produselor. Practic, în raportul capital-muncă, raport foarte important atunci când vorbim despre economia unei ţări sau despre dezvoltarea unei ţări, în raportul capital-muncă vedem că partea de capital fix are o contribuţie încă nesatisfăcătoare la creşterea PIB-ului. În schimb, consumul este foarte important în România, consumul creşte şi participarea la PIB a consumului este relevantă”, a afirmat Vasilescu, la radio RFI.

De asemenea, consilierul BNR subliniază că avansul economic depăşeşte ritmul potenţial de creştere a produsului intern brut şi există posibiliatea ca ritmul din primul trimestru să nu se menţină până la finalul anului, aşa cum s-a întâmplat în 2016, când economia a avansat cu 6% în primul trimestru, dar a încheiat anul cu o creştere de 4,8%.. 

"E prea devreme (de spus), cred. Se poate menţine, poate să nu se menţină. De altfel, e posibilă o scădere de ritm în trimestrele următoare. 5,7 cred că ar fi un rezultat peste PIB-ul potenţial, adică peste puterea normală a economiei româneşti de a face PIB”, a mai spus Vasilescu.

Economiştii consultaţi de News.ro consideră că avansul economic rămâne dependent de un singur motor: consumul.
 
"Nu ştim detaliile creşterii, dar suspectăm că a fost generată în primul rând de consum. Nu poţi să ai o creştere sustenabilă pe termen lung doar pe consum", a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.