Valoarea unor obligaţiuni ale Băncii Mondiale destinate finanţării măsurilor de combatere a răspândirii bolilor în ţările sărace a scăzut la jumătate după declanşarea epidemiei de coronavirus în China, care a alimentat temerile că investitorii vor suporta pierderi substanţiale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După epidemia de Ebola din 2013-2016 care a provocat ravagii în Sierra Leone, Guinea şi Liberia, ucigând cel puţin 11.300 de oameni, Banca Mondială a lansat în 2017 obligaţiuni şi instrumente de asigurări în cadrul programului Pandemic Emergency Financing, pentru crearea unui mecanism care să furnizeze rapid fonduri la nevoie.

Obligaţiunile, emise de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), divizie a Băncii Mondiale, oferă investitorilor cupoane mari în schimbul asumării riscului de a renunţa la o parte sau toţi banii investiţi, în eventualitatea izbucnirii unei pandemii, fondurile fiind canalizate în schimb către ţările care au nevoie de sprijin.

În condiţiile în care epidemia de coronavirus a infectat peste 74.000 de oameni şi a provocat moartea a peste 2.000 dintre aceştia, preţurile obligaţiunilor BIRD pentru pandemii cu cel mai ridicat risc pentru investiţii (Clasa B) au scăzut puternic.

Pierderile investitorilor vor depinde de numărul deceselor şi de răspândirea geografică. În caz extrem, o epidemie globală, definită prin peste 2.500 de morţi în peste opt ţări, cu un număr de decese în fiecare ţară, va şterge în totalitate investiţiile făcute de deţinătorii obligaţiunilor.

Obligaţiunile emise de BIRD nu au doar rolul să ofere ajutor în cazul epidemiilor de coronavirus sau Ebola, ci şi pentru pandemii provocate de boli infecţionase, cum ar fi Marburg, febră hemoragică Crimeea-Congo sau febra Lassa.

Banca Mondială a refuzat să comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.