Economia românească a crescut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 5%, serie brută, arată primele estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că anunţul Institutului Naţional de Statistică privind creşterea economică din acest an îi contrazice pe cei care au spus că ”Guvernul nu merge într-o direcţie bună, că este un eşec al guvernării”. ”Cred că această abordare nu face bine României”, a spus Dăncilă, precizând că este nevoie de ”predictibilitate, stabilitate şi încrederea investitorilor să vină să investească în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă, după anunţul INS privind creşterea economică: Toţi cei care au spus că Guvernul nu merge într-o direcţie bună, că este un eşec al guvernării, sunt contrazişi de aceste cifre

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 5% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul I 2019, comparativ cu trimestrul anterior, economia a crescut cu 1,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, economia a înregistrat o creştere cu 5,1%.

INS a anunţat şi o serie de revizuiri ale rezultatelor publicate anterior.

”Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2019 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2018, publicată în comunicatul de presă nr. 83 din 8 aprilie 2019”, se arată în comunicat.

Astfel, rezultatele trimestrului II 2018, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2%; rezultatele trimestrului III 2018, comparativ cu trimestrul II 2018, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%; rezultatele trimestrului IV 2018, comparativ cu trimestrul III 2018, au fost revizuite de la 100,9% la 101%.

În 2018, economia românească a crescut cu 4,1%, serie brută, faţă de 2017, au aratat primele estimări publicate de INS în februarie.

În luna mai, Comisia Europeană a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2019, de la 3,8% la 3,3%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, recent, estimările privind creşterea economiei româneşti în 2019 şi 2020, la 3,1% şi, respectiv 3%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.