Un vaccin experimental pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus dezvoltat de compania americană Inovio Pharmaceuticals, specializată în imunoterapie, a produs anticorpi şi reacţii ale sistemului imunitar la şoareci şi porci de Guineea, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile Inovio, al căror preţ a crescut în acest an de peste patru ori în speranţa că vaccinul la care lucrează compania va funcţiona, au urcat miercuri cu 18%, la 15,77 dolari pe unitate.

”Am văzut un răspuns al anticorpilor pe care l-am dori pentru un eventual vaccin. Suntem capabili să ţintim lucruri care ar preveni ca virusul să găsească un adăpost în organism”, a afirmat dr. David Weiner, director al centrului pentru imunoterapie şi vaccinuri la Wistar Institute, care a colaborat cu Inovio.

În prezent nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, guvernele, producătorii de medicamente şi cercetătorii lucrând la circa 100 de programe pentru vaccinuri. Experţii anticipează că va dura 12-18 luni pentru dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficace.

Inovio a început testarea vaccinului său în aprilie. Mulţi alţi producători de medicamente, între care Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi  şi AstraZeneca, se află în diferite etape de dezvoltare a unui vaccin.

Luni, Moderna a anunţat că vaccinul său experimental pentru COVID-19 a produs anticorpi într-un grup mic de voluntari sănătoşi, potrivit datelor preliminare, care plasează compania pe o poziţie fruntaşă în cursa de obţinere a unui vaccin.

Inovio a anunţat că rezultatele preliminare ale unui studiu clinic efectuat pe oameni sunt aşteptate în luna iunie. Unui număr de 40 de participanţi sănătoşi la faza I a studiului clinic li se administrează două doze de vaccin INO-4800, la un interval de patru săptămâni.

”Analizăm deja datele referitoare la siguranţă şi toate sunt benigne. Unele persoane au o uşoară roşeaţă pe braţ”, a declarat dr. Katherine Broderick, directoare pentru cercetare şi dezvoltare la Inovio.

Atât Moderna cât şi Inovio folosesc o tehnologie nouă, care se concentrează gene specifice aflate pe partea exterioară, ascuţită, a virusului.

Vaccinul Inovio foloseşte platforma de medicină ADN, în timp ce vaccinul Moderna foloseşte tehnologia ARNm. Ambele companii nu au un medicament aprobat pe piaţă.

După publicarea datelor preliminare, Inovio anticipează că va solicita Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA să aprobe studiul clinic de fază a II- a şi a III-a, care ar putea avea loc în iulie sau august.

Potrivit Inovio, cele mai recente studii pe animale, publicate în revista Nature Communications, valideză platforma sa de medicină ADN.

Compania intenţionează să testeze vaccinul pe animale mai mari, inclusiv pe iepuri şi pe maimuţe, şi să efectueze studii de control pe şoareci, dihori şi maimuţe, a spus Broderick.

Studiile de control implică inocularea intenţionată a virusului unui animal, pentru a vedea dacă vaccinul previne infectarea.

Eforturile Inovio de dezvoltare a unui vaccin sunt finanţate de o coaliţie globală, iar compania a anunţat că poate produce 1 milion de doze până la sfârşitul acestui an, pentru studii suplimentare şi utilizarea de urgenţă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.