Un robot android, EveR 6, a urcat vineri seara pe podiumul dirijorului orchestrei naţionale din Coreea de Sud, la Seul, pentru a conduce un spectacol, marcând prima astfel de încercare în ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robotul cu două braţe, proiectat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială, şi-a făcut debutul la Teatrul Naţional al Coreei, dirijând muzicieni de frunte din orchestra naţională a ţării.

Robotul, cu o faţă umanoidă, s-a înclinat mai întâi în faţa publicului şi a început să-şi fluture braţele pentru a controla tempo-ul spectacolului live.

”Mişcările unui dirijor sunt foarte detaliate. Robotul a fost capabil să prezinte astfel de mişcări detaliate mult mai bine decât mi-am imaginat”, a spus Choi Soo-yeoul, care a condus spectacolul de vineri alături de robot.”

Dar ”slăbiciunea critică” a lui Ever 6, a spus Choi, este că nu poate asculta.

Lee Young-ju, un membru al publicului care studiază muzica tradiţională coreeană, a spus că mişcările robotului, deşi impecabile în menţinerea ritmului, nu au ”respiraţie” - sau capacitatea de a menţine orchestra pregătită să se angajeze colectiv şi instantaneu - ceea ce a spus el este esenţial în actul artistic.

Song In-ho, 62 de ani, un alt membru al publicului, a mai spus că performanţa lui Ever 6 pare să fie la un nivel elementar.

”Bănuiesc că ar fi capabil să dirijeze singur dacă va fi echipat cu inteligenţă artificială pentru a înţelege şi analiza muzica”, a spus Song.

Robotul umanoid a dirijat trei din cele cinci piese prezentate vineri seara, inclusiv una dirijată împreună cu Choi.

”A fost un recital care a arătat că (roboţii şi oamenii) pot coexista şi se pot completa unul pe altul, mai degrabă decât unul care să-l înlocuiască pe celălalt”, a spus Choi după concert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.