Un judecător din Missouri a redus un verdict de 1,56 miliarde de dolari împotriva Bayer la 611 milioane de dolari, pentru trei persoane care au susţinut că erbicidul Roundup le-a cauzat cancer, prin reducerea daunelor punitive, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bayer a declarat vineri că va face apel la acerastă decizie.

Divizia Monsanto a companiei germane a fost găsită răspunzătoare în noiembrie, de către un juriu din Cole County, Missouri, faţă de Valorie Gunther din New York, Jimmy Draeger din Missouri şi Daniel Anderson din California, care au dat vina pentru limfomul lor non-Hodgkin pe expunerea lor la Roundup.

Jurarii au considerat Monsanto răspunzătoare pentru neglijenţă, defecte de proiectare şi neavertizare cu privire la riscurile Roundup.

Ei au acordat reclamanţilor daune compensatorii de 61,1 milioane de dolari şi daune punitive de 1,5 miliarde de dolari, acestea din urmă împărţite în mod egal între reclamanţi.

În ordinele din 15 martie, judecătorul Daniel Green a lăsat componenta de 61,1 milioane de dolari să rămână în picioare, dar a redus daunele punitive la de nouă ori această sumă, sau 549,9 milioane de dolari.

Curtea Supremă a SUA a spus că daunele punitive nu ar trebui, în general, să depăşească de nouă ori daunele compensatorii.

Bayer a dorit să anuleze verdictul, precum şi să reducă daunele şi a depus o cerere de apel pe 22 martie.

S-a spus că decenii de studii au arătat că Roundup şi ingredientul său activ glifosatul sunt sigure.

”În timp ce instanţa a redus daunele neconstituţionale excesive, compania consideră că instanţa nu a aplicat corect legea privind daunele”, a spus Bayer vineri.

”De asemenea, suntem în dezacord cu hotărârea privind verdictul de răspundere, deoarece este în contradicţie cu greutatea extinsă a dovezilor ştiinţifice”.

Bart Rankin, un avocat al reclamanţilor, a declarat că daunele reduse sunt ” de neatins constituţional” şi ”aliniate cu dovezile nesocotirii intenţionate, răuvoitoare şi imprudente de către Monsanto pentru siguranţa consumatorilor şi leziunile suferite de aceşti reclamanţi. "

Roundup se numără printre cele mai utilizate erbicide din Statele Unite, deşi Bayer a eliminat treptat vânzările pentru uz casnic, anul trecut.

Bayer s-a confruntat cu litigii extinse dacă Roundup provoacă cancer, de când a cumpărat Monsanto pentru 63 de miliarde de dolari în 2018.

A fost de acord să rezolve o mare parte din acele litigii pentru 10,9 miliarde de dolari, în 2020, dar nu a reuşit să rezolve cazurile viitoare.

Aproximativ 113.000 din cele 167.000 de revendicări cu care s-a confruntat Bayer au fost soluţionate sau considerate neeligibile.

Deşi Bayer a câştigat majoritatea proceselor Roundup mai recente, reclamanţii au câştigat verdicte de peste 4 miliarde de dolari, inclusiv 2,25 miliarde de dolari într-un singur caz, în ianuarie. Bayer face apel la aceste verdicte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.