Directorul pentru tranzacţii la Bursa de Valori din Tel Aviv a criticat ”analiza defectuoasă” dintr-un raport de cercetare recent care a documentat vânzările în lipsă care au avut loc înaintea atacului terorist al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetarea, intitulată ”Trading on Terror?” şi publicată pe Social Science Research Network de doi profesori de drept, include afirmaţii conform cărora a existat ”o creştere semnificativă a vânzărilor în lipsă” în fondul tranzacţionat la bursă MSCI Israel, un coş de acţiuni israeliene, pe 2 octombrie, invocând date le Autorităţii de reglementare a industriei financiare.

Autorii au citat iniţial mişcările preţurilor folosind şekeli, când datele se refereau la agorot, în valoare de o sutime de şekel.

Raportul a fost reeditat cu o corecţie asupra unităţilor valutare israeliene.

Autorii cercetării spun că ridică probleme mai ample care trebuie investigate de autorităţile de reglementare.

Yaniv Pagot, directorul pentru tranzacţii la Bursa de Valori din Tel Aviv, a declarat că problema valutară a dus la ”destul de multe greşeli”, inclusiv afirmaţia că profiturile din vânzarea în lipsă la banca israeliană Leumi au totalizat 3,2 miliarde de şekeli (865 de milioane de dolari), mai degrabă decât 32 de milioane de shekeli.

Vânzarea în lipsă implică pariarea că preţul unui activ va scădea, iar raportul de cercetare a sugerat că unii investitori au pariat împotriva economiei israeliene şi au obţinut profituri mari.

”Aceasta este o analiză greşită de la început şi există o lipsă de înţelegere a modului în care funcţionează piaţa locală”, a spus Pagot într-o declaraţie transmisă CNBC.

Pagot comenta doar partea din raport legată de Bursa de Valori din Tel Aviv. El a mai spus pentru Reuters într-un interviu: ”Nu a existat nimic neobişnuit în poziţiile scurte la bursă în cele două luni dinaintea atacului”.

CNBC nu a revizuit în mod independent datele FINRA sau modelele de tranzacţionare la care se face referire în raport.

O declaraţie separată a Autorităţii pentru Valori Mobiliare din Israel a spus că ”examinările au constatat, printre altele, că soldurile scurte medii pentru acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori din Tel-Aviv au scăzut în perioada anterioară datei de 7 octombrie”, potrivit Reuters.

Raportul sugerează că tranzacţiile ar fi putut fi informate pe baza cunoştinţelor anterioare despre atacuri.

Autorii, Joshua Mitts, profesor la Columbia Law School, şi Robert Jackson, profesor de drept la Universitatea din New York, au spus că au găsit ”modele de tranzacţionare tulburătoare”, care merită investigate.

”După cum recunoaşte [Autoritatea Israeliană pentru Valori Mobiliare], vânzătorii în lipsă care tranzacţionau chiar înainte de 7 octombrie au câştigat zeci de milioane de [şekeli israelieni noi] în profituri numai pe un singur titlu [Tel Aviv Stock Exchange], iar investigaţia ISA nu a abordat vânzarea în lipsă. de ETF israeliene sau opţiuni pe termen scurt descrise în lucrarea noastră. Sperăm că autorităţile de reglementare din Israel şi din întreaga lume vor continua să examineze aceste modele de tranzacţionare tulburătoare”, au declarat autorii pentru CNBC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.