Un cunoscut bancher german este judecat pentru rolul major avut într-o schemă germană de fraudă fiscală de miliarde de euro, care a inclus zeci de bănci interne şi globale şi sute de persoane, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul schemei, cunoscută sub denumirea de ”cum-ex”, sau eliminarea dividendelor, băncile şi investitorii tranzacţionau rapid acţiuni ale companiilor, în jurul zilei de plată a dividendelor, estompând proprietatea de acţiuni şi permiţând mai multor părţi să recupereze în mod fals reduceri de impozit pe dividende.

Lacuna legislativă care a permis ca aceste tranzacţii să prospere între 2005 şi 2012 este acum închisă, dar o investigaţie îndelungată a luat amploare, pe măsură ce instanţele şi oficialii încearcă să-i tragă la răspundere pe cei care au greşit şi să recupereze aproximativ 10 miliarde de euro pierdute de bugetul statului.

Procesul care a început luni, la Bonn, îl implică pe Christian Olearius, fostul CEO în vârstă de 81 de ani şi preşedinte al băncii din Hamburg M.M. Warburg şi cel mai înalt bancher care este judecat.

El a negat orice faptă greşită, dar nu a făcut nicio declaraţie luni, în instanţă.

Procurorul Stephanie Kerkering a declarat instanţei că Olearius a conspirat cu alţii din Warburg şi din afara lui pentru a se angaja în tranzacţii.

Profitul a fost ”bazat pe obţinerea frauduloasă a banilor contribuabililor”, a spus ea.

Procurorii cer despăgubiri de aproape 280 de milioane de euro. Warburg a refuzat să comenteze.

La începutul acestui an, un avocat în domeniul fiscal despre care se presupunea că a iniţiat frauda a primit o a doua pedeapsă de opt ani de închisoare, cea mai lungă de până acum.

Alţii, inclusiv un fost angajat al grupului Warburg şi doi bancheri britanici, au primit şi ei condamnări şi amenzi.

Cazul a căpătat şi dimensiuni politice. Cancelarul german Olaf Scholz, fost primar al Hamburgului, s-a confruntat cu întrebările parlamentarilor dacă a intervenit în chestiunea fiscală în numele lui Warburg, dar a respins astfel de sugestii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.