Consiliul de administraţie desemnat de guvernatorul Floridei Ron DeSantis pentru a supraveghea parcurile tematice Walt Disney a acuzat compania că a oferit unui consiliu local anterior şi angajaţilor săi bilete în valoare de milioane de dolari, sejururi la hotel cu reducere, mărfuri şi alte beneficii care au fost ”echivalente cu mituirea oficialilor publici”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De ani de zile, compania a tratat angajaţii districtului ca angajaţii Disney, de exemplu, oferind abonamente anuale gratuite şi reduceri mari, beneficii şi avantaje asemănătoare cu mită”, se spune într-un raport de 80 de pagini, pe care noul consiliu a trebuit să îl pregătească pentru DeSantis şi legislativul din Florida, în termen de un an de la crearea sa.

”Nu este surprinzător atunci, angajaţii districtului au crezut că era treaba lor să prioritizeze interesele Disney”, potrivit raportului.

Legislativul statului a stabilit districtul Reedy Creek în 1967 ca un district cu scop special pentru a sprijini dezvoltarea Walt Disney World, care urma să fie construit pe 25.000 de acri de păşuni şi teren mlaştinos din centrul Floridei, care era izolat, cele mai apropiate linii de energie şi apă find la o distanţă de la 10 până la 15 mile (16 până la 24 km).

Un district fiscal special este o unitate a administraţiei publice locale creată cu un scop specific, în acest caz pentru a furniza servicii municipale, cu competenţa de a funcţiona într-o geografie limitată.

Raportul spune că consiliul s-a bucurat de ”o autoritate excepţional de largă de a se reglementa, la discreţia totală a Disney”.

A constatat că consiliul a fost ”inversat pentru a servi Disney”, care deţinea controlul votului asupra consiliului de supraveghere anterior.

Actualul consiliu nu acuză în raport comisia anterioară de activitate ilegală. Cu toate acestea, raportul concluzionează că vechiul consiliu ”avea mare nevoie de reformă şi, prin urmare, legislativul era pe deplin justificat” să instituie un nou consiliu care să supravegheze protecţia împotriva incendiilor, tratarea apei şi alte servicii.

Consiliul de Supraveghere din Florida Centrală se va reuni miercuri pentru a vota dacă acceptă raportul, care a fost pregătit pentru consiliu de un grup de experţi.

Un purtător de cuvânt al Disney a declarat într-un comunicat că este ”un exerciţiu în istoria revizionistă”.

”Acest raport nu este nici obiectiv, nici credibil şi urmăreşte doar să promoveze interesele Districtului de Supraveghere a Turismului din Florida Centrală în litigiile sale risipitoare, care ar putea deraia investiţiile în district. În plus, nu schimbă faptul că consiliul CFTOD a fost numit de guvernator pentru a pedepsi Disney pentru că şi-a exercitat dreptul constituţional la libertatea de exprimare”.

Este probabil că constatările raportului vor fi luate în considerare în legislaţia viitoare, potrivit unei persoane familiarizate cu problema, care a refuzat să detalieze.

Disney nu a abordat direct acuzaţiile din raport.

Cei cinci foşti membri nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Cooperarea de lungă durată dintre Disney şi Florida s-a prăbuşit anul trecut, după ce Disney s-a opus unei noi legi de stat care limitează predarea problemelor LGBTQ în şcoli.

În ceea ce Disney a descris drept represalii, legislativul din Florida a înlocuit, în februarie, vechiul consiliu cu un nou District de Supraveghere din Florida Centrală, ai cărui cinci supraveghetori sunt aleşi cu atenţie de DeSantis.

Guvernatorul Floridei, în semnarea proiectului de lege, a pronunţat că ”regatul corporativ se încheie în sfârşit”.

Potrivit raportului, Disney va acorda temporar potenţialilor membri ai consiliului de administraţie loturi de teren, astfel încât aceştia să fie eligibili să supravegheze districtul Reedy Creek - şi să plătească, de asemenea, taxele pe proprietate datorate în numele acestor oficiali.

Raportul nu a numit oficialii.

Printre alte afirmaţii cheie, raportul a constatat că Disney i-a ”capturat” în mod eficient pe supraveghetori şi pe angajaţii districtului, ”oferându-le” cadouri şi cheltuieli generoase.

Disney a oferit abonamente anuale gratuite şi reduceri la croaziere, sejururi la hotel, mărfuri şi alimente pentru angajaţi, supraveghetori, pensionari şi vânzători.

Compania a oferit iniţial aceste beneficii gratuit, deşi, în 2006, districtul a început să ramburseze banii Disney pentru aceste cheltuieli folosind dolari contribuabililor, potrivit raportului.

Reuters nu a putut stabili de ce s-a schimbat această presupusă practică.

Pentru a oferi beneficiile, districtul a cheltuit între 1,78 şi 2,54 milioane de dolari anual, din anul fiscal 2018 până în anul fiscal curent, arată raportul.

Raportul a susţinut că Districtul Reedy Creek a etichetat cheltuielile drept ”servicii financiare şi administrative”, o practică numită de raport ”înşelătoare”.

Raportul a mai constatat că districtul Reedy Creek ”a cheltuit în mod flagrant bani din impozite sub controlul său pentru beneficiile angajaţilor”, pentru petreceri şi evenimente speciale.

Pe o perioadă de 15 luni, care s-a încheiat în decembrie 2022, fostul administrator de district John Classe a taxat aproximativ 166.000 de dolari de pe cardul său American Express de district -- 100.000 de dolari din aceste taxe au fost legate de petreceri şi sărbători, se arată în raport.

Classe a refuzat să comenteze.

În aprilie, Disney a dat în judecată Florida în instanţa federală, pretinzând că DeSantis şi aliaţii săi au ”folosit ca pe o armă” guvernul statului pentru a pedepsi Disney pentru că îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare.

Consiliul de supraveghere numit de DeSantis a dat în judecată compania în instanţa de stat, încercând să anuleze ”acordurile ascunse” favorabile gigantului divertismentului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.