Marile companii din sectorul tehnologiei ar putea fi supuse în curând unor amenzi semnificative, unui control mai strict şi chiar obligate să se divizeze, potrivit poiectelor de reglementări anunţate marţi, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a prezentat marţi două noi acte legislative care vor afecta modul în care operează Big Tech.

Regiunea are de multă vreme îngrijorări cu privire la cât de puternice au devenit unele companii şi la modul în care aceasta sunt o problemă pentru firmele mai mici care doresc să concureze pe piaţa europeană.

În acest context, noua lege privind pieţele digitale îşi propune să abordeze comportamentul care închide aceste pieţe. Una dintre schimbările potenţiale este să pună capăt favorizarea propriilor servicii - atunci când, de exemplu, căutarea într-o aplicaţie a Apple are ca rezultat afişarea  opţiunilor dezvoltate de gigantul tehnologic.

Ideea este de a oferi dezvoltatorilor de aplicaţii mai mici aceleaşi şanse de a fi găsiţi şi aleşi de consumatori.

Alte modificări practice includ: companiile precum Apple şi Google vor trebui să permită utilizatorilor să dezinstaleze aplicaţiile instalate implicit pe dispozitivele lor, iar valorile de performanţă vor trebui, de asemenea, să fie distribuite gratuit advertiserilor şi editorilor.

Nerespectarea ar putea duce la amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală a companiilor la nivel mondial.

Un înalt oficial al UE, care nu a vrut să fie numit din cauza sensibilităţii problemei, a declarat pentru CNBC că obiectivul UE este să aplice remedii care să ducă la schimbări practice mai degrabă decât să-i amendeze pe cei care încalcă regulile în mod constant.

Remediile ar putea include în cele din urmă obligarea companiilor să se divizeze, dacă acestea vor încalca regulile în mod sistematic.

Acelaşi oficial a spus că vânzarea unor părţi din afacerile companiilor se va întâmpla doar ”dacă nu este disponibil alt remediu”.

În plus, Comisia Europeană a prezentat un al doilea act legislativ: Legea serviciilor digitale. Acesta este conceput pentru a aborda conţinutul ilegal şi dăunător, cerând platformelor să îl elimine rapid.

Vor exista şi amenzi pentru companiile care nu respectă aceste reguli.

Şeful competiţiei din UE, Margrethe Vestager, a declarat marţi că cele două propuneri vor servi în cele din urmă unui scop dublu.

”Pentru a ne asigura că noi, ca utilizatori, avem acces la o gamă largă de produse şi servicii sigure online. Şi că întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în Europa pot concura în mod liber şi corect online, la fel ca şi offline”.

 Cele două acte legislative trebuie aprobate de guvernele şi parlamentarii europeni, dar experţii în politici au sugerat că adoptarea ar putea fi mai rapidă decât de obicei la nivelul UE.

 Vestager a declarat pentru CNBC că speră că noile reguli vor fi adoptate ”cât mai repede posibil”, dar că acest lucru ar putea dura doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.