Legea parteneriatului public-privat ar putea publicată în Monitorul Oficial cel târziu săptămâna viitoare, după ce va fi promovată printr-o Ordonanţă de Urgenţă, a declarat premierul Mihai Tudose, luni, la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectul parteneriatului public-privat va fi adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri sau săptămâna viitoare, printr-o Ordonanţă. Tot săptămâna viitoare, Legea Parteneriatului Public-Privat va fi publicată în Monitorul Oficial al României", a declarat premierul, la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

În acest context, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că Parlamentul ar trebui să înceapă mai repede o dezbatere a amendamentelor pentru pachetul de legi privind achiziţiile publice, pentru că legislaţia trebuie îmbunătăţită urgent.

“Ne dorim o dezbatere cât mai urgenţă a amendamentelor pentru acest pachet de legi care, aşa cum am spus de nenumărate ori, blochează în prezent dezvoltarea oraşelor. Am transmis şi eu, şi colegii mei, primarii de sectoare, anumite amendamente la legea achiziitiilor, pentru că această legislaţie să fie îmbunătăţită urgent, să devină un act legislativ european, şi nu unul în care pur şi simplu s-au introdus nişte elemente care frânează dezvoltarea (...)  În acest moment, oricine poate să depună o contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), iar ca urmare a acestor contestaţii se pot suspenda licitaţii, cum s-a întâmplat şi la nivelul Primăriei Capitalei, cu licitaţia RATB. Din cauza unor contestaţii, am pierdut practic toată vara aşteptând să se facă această analiză, licitaţia a fost reluată joia trecută, dar este timp pierdut în detrimentul bucureştenilor. Şi ca acest caz sunt altele multe în ţară”, a declarat Firea.

Ea a susţinut că cele mai frecvenţe cauze care duc la un excendent bugetar sunt legate de achiziţia defectuoasă a achiziţiilor, precum şi de frecventele corecţii care se solicită administraţiilor locale în ceea ce priveşte  dosarele pentru accesarea fondurilor europene.

"Excedentul bugetar este o problemă cu care se confruntă aproape toate municipiile din România. Este o problemă reală pe care trebuie să o rezolvăm cât mai rapid tratând în primul rând cauza. Excedentul bugetar nu poate fi pus în cele mai multe situaţii pe seama slabului management administrativ local. Am analizat şi noi aceste situaţii în care se găsesc administraţiile publice locale, iar în unanimitate problemele sunt aceleaşi. Prevederile actualei legislaţii privind achiziţiile împiedică achiziţiile în România, nu le stimulează, de aceea ne trezim la sfârşitul anului bugetar cu bani pe care nu am reuşit să îi cheltuim. În alte ţări europene, o achiziţie publică locală nu  durează mai mult de două, trei luni, în timp ce  la noi o procedură de achiziţie publică poate dura chiar ani zile. Împreună cu colegii noştri, cu ceilalţi reprezentanţi ai grupărilor politice, trebuie să facem ceva în aces sens. O altă cauza pentru care primăriile înregistrează excedent bugetar este faptul că se dau foarte multe corecţii pe fonduri europene”, a adăugat primarul Capitalei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.