Preşedintele Donald Trump a lansat marţi un nou atac dur la adresa preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, numindu-l ”numbskull” (”nătărău”) şi afirmând că acesta ”va fi plecat în opt luni”, fără a explica clar de ce a ales acest termen de timp, relatează Reuters.
”Cred că a făcut o treabă proastă, dar oricum va fi înlocuit curând. În opt luni, e afară”, a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Casa Albă, alături de preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.
Mandatul oficial al lui Jerome Powell expiră pe 15 mai 2026, iar acesta a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să plece înainte de termen. Opt luni de acum duc la jumătatea lunii martie 2026, ceea ce nu corespunde unei date-cheie din mandatul său, alimentând confuzia cu privire la afirmaţia lui Trump.
Critici constante privind dobânzile
Trump îl acuză pe Powell că menţine ratele dobânzilor la un nivel prea ridicat, spunând că acestea ar trebui reduse cu cel puţin 3 puncte procentuale. În prezent, rata dobânzii de politică monetară se situează între 4,25% şi 4,50%, iar comitetul Fed (FOMC) urmează să se reunească săptămâna viitoare – fiind aşteptat să menţină nivelul actual, în aşteptarea efectelor economice ale tarifelor comerciale recente.
”Economia noastră e puternică, bate toate recordurile. Dar oamenii nu-şi mai permit să-şi cumpere case din cauza acestui nătărău care ţine dobânzile sus. Probabil o face din motive politice”, a spus Trump.
Presiuni suplimentare şi asupra cheltuielilor interne ale Fed
La aceeaşi întâlnire, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a criticat operaţiunile non-monetare ale Fed şi a cerut o anchetă internă privind cheltuielile. În special, el a vizat renovarea a două clădiri ale Rezervei Federale din Washington, proiect în valoare de 2,5 miliarde de dolari, descris ca fiind ”nejustificat de fastuos”.
”Fed-ul şi-a depăşit misiunea. De aici vin multe cheltuieli. Îşi construiesc clădiri noi sau le renovează pe cele vechi, dar trebuie să se limiteze la atribuţiile lor”, a spus Bessent.
Reprezentanţii Fed au răspuns că renovările sunt necesare din motive de siguranţă structurală şi eficienţă energetică, şi că investiţiile sunt justificate.
Afirmaţiile lui Trump reflectă tensiuni tot mai mari între administraţia sa şi banca centrală americană, într-un moment în care politica monetară şi costul creditului sunt în centrul dezbaterilor economice înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.