Preşedintele american Donald Trump a impus miercuri noi sancţiuni împotriva Iranului, având ca ţintă veniturile obţinute de republica islamică din exporturile industriei metalurgice, promiţând că va menţine presiunile asupra Teheranului până când acesta îşi va modifica fundamental politicile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de aniversarea retragerii unilaterale a Statelor Unite din acordul convenit de puterile occidentale cu Iranul, în 2015, pentru restrângerea programului nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor şi la câteva ore după ce Teheranul a anunţat că nu va mai respecta în totalitate acest acord.

Tensiunile erau deja ridicate între Washington şi Teheran, administraţia Trump anunţând weekendul trecut că va trimite nave şi bombardiere în Orientul Mijloci, ca reacţie la semnalele şi avertismentele Iranului.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Înainte de ordinul executiv al lui Trump referitor la sancţiuni, un oficial de la Casa Albă declarase că Washingtonul va impune foarte curând noi sancţiuni economice împotriva Teheranului şi avertizase Europa să nu mai facă afaceri cu republica islamică.

”Sancţiunile de astăzi au ca ţintă veniturile Iranului din exporturile industriei metalurgice, care reprezintă 10% din exporturi, şi avertizează alte naţiuni că primirea oţelului şi altor metale în porturile lor nu va mai fi tolerată”, a afirmat Trump într-un comunicat.

”Teheranul se poate aştepta la noi acţiuni dacă nu îşi modifică fundamental comportamentul”, a afirmat Trump.

Cu câteva ore în înainte de noile sancţiuni americane, preşedintele iranian Hassan Rouhani anunţase că Teheranul reduce  măsurile de limitare a programului nuclear prin măsuri care deocamdată nu încalcă acordul din 2015. Teheranul a avertizat însă că va lua noi măsuri, dacă ţările nu vor proteja Iranul de sancţiuni.

Faptul că Teheranul nu mai respectă anumite elemente ale acordului nucclear nu este altceva decât un şantaj la adresa Europei”, a declarat Tim Morrison, asistent special al preşedintelui american şi director pentru arme de distrugere în masă.

Alianţii europeni ai Statelor Unite s-au opus deciziei lui Trump de a se retrage din acordul nuclear şi nu au reuşit până acum să găsească o soluţie care să compenseze impactul economic al noilor sancţiuni americane împotriva Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.