Transportatorul naţional de gaze Transgaz a anunţat joi că firma continuă lucrările la conducta BRUA-faza 1, fiind deja finalizaţi 215 kilometri de conductă, şi începe implementarea unor noi investiţii privind racordarea la gaze, conform programului de guvernare şi de Dezvoltare a Sistemului national de transport (SNT) pentru perioada 2019-2028.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul proiectului BRUA-Faza 1, investiţie de aproximativ 560 milioane de euro, se vor desfăşura lucrări pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria”, arată un comunicat emis joi de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz.

Până la acest moment au fost finalizaţi 215 km de conductă şi trei staţii de comprimare.

Astfel, STG Jupa este finalizată, se află în probe tehnologice, punerea în funcţiune va avea loc la 1 octombrie 2019; Podişor este finalizată în proporţie de circa 90%, punerea în funcţiune va avea loc la 1 noiembrie 2019; Bibeşti este finalizată 80%, punerea în funcţiune – în data de 17 aprilie 2020, arată datele ministerului.

În vederea creşterii siguranţei alimentării cu gaze naturale a consumatorilor, pentru consolidarea şi echilibrarea SNT, Transgaz a demarat construirea unor tronsoane de conductă pe direcţiile: DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei; DN 300 Mintia – Brad – Mintia – Brad – Ştei; Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat.

”Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a ţării (zona de consum Bistriţa), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), definindu-se astfel ca proiect de importanţă naţională”, mai informează Ministerul Economiei.

Conducta de transport gaze naturale DN 300 Mintia – Brad - Ştei este necesară şi oportună în vederea creşterii siguranţei alimentării cu gaze naturale a consumatorilor din vestul ţării. În plus, aceasta va realiza interconectarea conductei de transport gaze naturale Cefa – Căpîlna – Beiuş – Ştei cu conducta de transport gaze naturale Simeria – Mintia, potrivit companiei.

Pe noua direcţie de consum se pot înfiinţa noi distribuţii de gaze, după cum urmează: tronson Mintia – Brad, etapa I - comunele Băiţa, Vălişoara, Luncoiu de Jos, Ribiţa, respectiv municipiul Brad; tronson Brad – Ştei.

Etapa II (proiect în faza Studiu de prefezabilitate, lungime circa 53 km): comunele Baia de Criş, Vaţa de Jos şi Tomeşti pe teritoriul judeţului Hunedoara, comunele  Hălmăgel, Hălmagiu, Vârfurile pe teritoriul judeţului Arad, comunele Criştioru de Jos, Cărpinet şi oraşul Vaşcău pe teritoriul judeţului Bihor.

Pentru tronsonul de conductă DN 300 Mintia – Brad valoarea lucrărilor de execuţie a fost estimată la 22,4 milioane lei fără TVA, cu termen de finalizare trimestrul I 2020.

Obiectivul de investiţie Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat se va realiza în două etape: etapa I, tronsonul de conductă Craiova – Segarcea, va asigura alimentarea cu gaze naturale a comunelor Cârcea, Malu Mare, Ghindeni, Teasc, Calopăr şi Segarcea.

Etapa II, tronson Segarcea – Calafat în lungime aproximativ 82 km, cu un debit de 70.000 Smc/h care va alimenta localităţile: Cerăt, Drănic, Lipovu, Întorsura, Giurgiţa, Bârca, Urzicuţa, Goicea, Afumaţi, Siliştea Crucii, Cioroiaşi, Bistreţ, Negoi, Catane, Galiciuca, Băileşti, Galicea Mare, Rast, Seaca de Câmp, Piscu Vechi, Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Maglavit, Moţăţei, Ghidici, Desa, Calafat. Acest tronson de conductă este în fază de proiectare.

Pentru tronsonul de conductă Craiova – Segarcea valoarea estimată a lucrărilor de execuţie a acestui tronson este de 33,53 milioane lei fără TVA, iar termenul de finalizare este trimestrul I 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.