Transportatorul de energie electrică Transelectrica, controlat de stat, a anunţat joi că, începând de la 1 iulie, tariful mediu pentru serviciul de transport scade cu 9,8%, în timp ce tariful pentru serviciul de sistem va fi mai mic cu 14,5%, iar tariful de servicii de sistem tehnologice va scădea cu 18,9%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind aprobarea noilor tarife, care au fost calculate ”în conformitate cu metodologiile aplicabile”, arată un comunicat transmis joi Bursei de Valori Bucureşti.

Noile tarife sunt valabile între 1 iulie 2017 şi 30 iunie 2018. Tariful de transport al energiei electrice scade cu 9,8%, până la 16,86 lei/MWh.

Compania explică scăderea prin corecţiile negative aplicate pentru compensarea diferenţelor între valorile prognozate utilizate în calculul tarifului în anii tarifari precedenţi şi valorile efective înregistrate.

Astfel, s-au aplicat corecţii finale pentru perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 şi corecţii preliminare pentru 1 iulie 2016 - 30 iunie 2017.

”Contribuţia corecţiilor ex-post la scăderea tarifului nou aprobat faţă de tariful aflat în vigoare este de -5,6%”, arată compania.

Un al doilea factor care a generat această scădere este cantitatea de energie electrică tarifabilă la extracţia din reţele, care a fost majorată de la 52 TWh la 54 TWh.

”Contribuţia modificării cantităţii tarifabile la scăderea tarifului nou aprobat faţă de tariful în vigoare este de -3,7%”, mai arată oficialii Transelectrica.

Tariful de servicii de sistem funcţionale va scădea totodată cu 14,5%, la 1,11 lei/MWh. Scăderea în acest caz a fost determinata de: corecţia ex-post negativă inclusă în noul tarif, care a fost mai mare faţă de corecţia negativă aplicată în tariful anului precedent, dar şi de prognoza anuală de costuri recunoscute în noul tarif aprobat, care este mai mică decât prognoza anuală de costuri inclusă în tariful anului în curs.

În plus, cantitatea de energie electrică tarifabilă la extracţia din reţele a fost majorată de la 52 TWh la 54 TWh. Tariful de servicii de sistem tehnologice va scădea cu 18,9%, ca urmare a corecţiei ex-post negativă inclusă în noul tarif aprobat, stabilită conform metodologiei aplicabile pentru compensarea parţială (în proporţie de 80%) a profitului estimat a se acumula până la 30 iunie 2017.

Transelectrica a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 71,05 milioane lei, în scădere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mai mare decât veniturile.

Veniturile totale au crescut în perioada ianuarie-martie cu 49%, la 1,125 miliarde lei, de la 755,23 milioane lei, în primele trei luni ale anului trecut.

Transelectrica gestionează 81 de staţii electrice la nivelul ţării şi 8.834 km de linii electrice aeriene. Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pietei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).

Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 58,69% din acţiuni, şi are o valoare de piaţă de 2,08 miliarde lei (462,2 milioane euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.