Traderul de mărfuri Trafigura a declarat sâmbătă că evaluează riscurile de securitate ale viitoarelor călătorii în Marea Roşie, după ce pompierii au stins un incendiu la un tanc petrolier atacat de grupul Houthi din Yemen cu o zi mai devreme, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata americană a declarat că o navă a Marinei SUA şi alte nave au oferit asistenţă după ce Marlin Luanda a fost lovit de o rachetă antinavă Houthi.

”Nici o altă navă care operează în numele Trafigura nu tranzitează în prezent Golful Aden şi continuăm să evaluăm cu atenţie riscurile implicate în orice călătorie, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea şi siguranţa echipajului, împreună cu armatorii şi clienţii”, a declarat Trafigura.

Unele companii de transport maritim au suspendat tranzitele prin Marea Roşie, care este accesată din Golful Aden, şi au făcut călătorii mult mai lungi şi mai costisitoare în jurul Africii pentru a evita să fie atacate de grupul Houthi din Yemen, susţinut de Iran, care a început să lanseze valuri de drone şi rachete, pe 19 noiembrie, ca răspuns la operaţiunile militare ale Israelului în Gaza.

Atacurile Houthi au vizat în primul rând nave-containere care se deplasează prin Marea Roşie.

Multe tancuri cu combustibil au continuat să utilizeze ruta. O excepţie notabilă este QatarEnergy, al doilea cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, care la începutul acestei luni a încetat să mai trimită tancuri prin Marea Roşie, invocând preocupări de securitate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.